Konflikt v Afganistane má za polrok takmer 5000 civilných obetí, trpia najmä ženy a deti

NETKY.SK • 5 August 2015, 10:41 • 2 min
Konflikt v Afganistane má za polrok takmer 5000 civilných obetí, trpia najmä ženy a deti

KÁBUL - Pokračujúci konflikt v Afganistane počas prvej polovice roka 2015 sprevádzalo usmrtenie alebo zranenie takmer 5000 tamojších civilistov.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uvádza, že podľa dnešnej správy OSN bolo zdokumentovaných 1592 prípadov usmrtenia a 3329 prípadov zranenia civilistov pri útokoch, čo predstavuje oproti rovnakému obdobiu roka 2014 jednopercentný nárast.

 

Riaditeľka pre oblasť ľudských práv Podpornej misie OSN v Afganistane (UNAMA) Danielle Bellová upozornila, že obeťami násilia sú v zvýšenej miere afganské ženy a deti. Počet civilných obetí ženského pohlavia sa podľa nej zvýšil o 23 percent (164 mŕtvych a 395 zranených), zatiaľ čo u detí zaznamenali nárast o 13 percent (153 mŕtvych a 302 zranených).


"Tisíce zabitých a zranených civilistov ukazujú pokračujúcu neschopnosť strán tohto konfliktu ochrániť ich pred ujmou," cituje Bellovú DPA. Počet civilných obetí pri leteckých operáciách medzinárodných i domácich síl v Afganistane sa podľa OSN zvýšil až o 88 percent.


Správa OSN pripisuje 70 percent civilných obetí hnutiu Taliban a iným protivládnym silám, konštatuje však, že Taliban priznal zodpovednosť iba v tretine prípadov. Ďalších 15 percent majú podľa nej na svedomí afganská armáda či provládne milície a jedno percento spája s pôsobením medzinárodných vojenských síl. Tie sa pritom od konca roka 2014 nezapájajú aktívne do bojov - s výnimkou náletov a špeciálnych operácií.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies