Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal vyše 9500 obetí

NETKY.SK • 3 August 2016, 12:39 • 2 min
Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal vyše 9500 obetí

ŽENEVA - Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 do júla tohto roka vyžiadal 9553 obetí na životoch a 22.137 zranených z radov civilistov, vojakov ukrajinskej armády a príslušníkov protivládnych ozbrojených skupín. Oznámil to dnes v Ženeve Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V správe OHCHR sa tiež píše, že od vlaňajšieho augusta zaznamenali na východe Ukrajiny najvyšší počet obetí z radov civilného obyvateľstva. Ako príklad sa uvádza, že v júni tohto roku prišlo na východe Ukrajiny o život 12 ľudí a ďalších 57 ich bolo zranených, čo je dvakrát viac ako v máji 2016 a súčasne aj najviac od augusta 2015. V júli tohto roka prišlo o život osem civilistov a 65 ich utrpelo zranenia.

 

OHCHR vo svojej správe konštatuje, že "eskalácia bojov a s ňou súvisiace obete na životoch z radov civilného obyvateľstva na východe Ukrajiny za posledné dva mesiace vyvolávajú veľké znepokojenie". "Početné obete, ktoré evidujeme v posledných týždňoch, poukazujú na to, že ani ukrajinské sily, ani ozbrojené skupiny neprijímajú opatrenia potrebné na ochranu civilného obyvateľstva," upozornil úrad OSN.

 

OHCHR preto vyzýva zainteresované strany, aby dodržiavali režim prímeria, stiahli svojich ozbrojencov a zbrane z civilistami obývaných oblastí a zabezpečili plnenie mierových dohôd uzavretých v bieloruskom Minsku, ktoré zakotvujú aj nariadenie stiahnuť zo styčnej línie ťažké zbrane. Túto klauzulu však bojujúce strany v praxi často nedodržiavajú, o čom podľa OHCHR svedčí aj charakter zranení civilistov.

 

OHCHR v správe uvádza, že zaregistroval aj oznámenia o drancovaní domov a bytov, ostreľovaní škôl alebo ich zaberaní, a to tak vládnymi, ako aj protivládnymi silami.

 

Správa upozorňuje, že cez styčnú líniu v jej piatich kontrolných bodoch denne prechádza od 25.000 do 30.000 ľudí, pričom v ich okolí sú nenáležite vyznačené mínové polia. V posledných dňoch sa situácia na styčnej línii zhoršila ešte viac, keď obe strany začali s delostreleckými prestrelkami.

 

OHCHR tiež v správe pripomenul, že vláda v Kyjeve sľúbila ratifikovať tzv. rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu, k čomu však doteraz nedošlo. OHCHR upozornil, že takýto krok by sa mohol stať "stimulom pre bojujúce strany na Ukrajine, aby rešpektovali vládu zákona a zabezpečili ochranu civilných osôb".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies