Konflikt na Ukrajine: Na Kryme chýba len krôčik k vojne, europarlament hovorí o invázii!

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 19:00 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Na Kryme chýba len krôčik k vojne, europarlament hovorí o invázii!

KYJEV/SEVASTOPOĽ - Ruskí vojaci stále okupujú strategické body na Kryme. Krymský parlament včera vydal deklaráciu nezávislosti aj napriek tomu, že referendum sa koná až v nedeľu. Situácia na Kryme je stále napätá.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:21 - Najväčšia ruská banka Sberbank odložila konanie významnej ekonomickej konferencie Russia Forum o pol roka. Dôvodom je neistota v súvislosti s najbližším vývojom na Ukrajine a ekonomikou tohto štátu. Uviedla to dnes banka. Informovala o tom agentúra Reuters.


19:14 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes prisľúbil, že urobí maximum pre to, aby krymskí Tatári, ktorí toho toľko zažili v 20. storočí, nezažili už ani jedinú tragédiu. Stalo sa tak v jeho telefonáte s vplyvným predstaviteľom krymských Tatárov, poslancom a bývalým predsedom ich Medžlisu (parlamentu) Mustafom Džemilevom, ktorý sa uskutočnil v ruskej metropole v prítomnosti bývalého prezidenta Tatarstanu Mintimera Šajmijeva. O obsahu telefonátu, ktorý trval asi 30 minút, informoval ukrajinské médiá, vrátane internetového vydania Ukrajinskej pravdy a agentúry UNIAN, samotný Džemilev.


19:06 - Šéf bezpečnostnej rady Ukrajiny Andrij Parubij dnes obvinil Rusko z mohutného zhromažďovania vojakov neďaleko ukrajinskej hranice, čo vyvoláva obavy z hroziacej invázie. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Parubij uviedol na brífingu v metropole Kyjev, že Rusko vyslalo a rozmiestnilo vyše 80.000 vojakov do blízkosti hranice - to predstavuje "hrozbu úplnej invázie z rôznych smerov". Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov poprel v Moskve správy o zhromažďovaní vojakov na rusko-ukrajinskej hranici. Takisto uviedol, že Moskva dostala v utorok žiadosť od Ukrajiny, aby mohla podniknúť prieskumný let nad ruským územím a ubezpečiť sa, že invázia nehrozí.


18:47 - Dve desiatky Ukrajincov, zranených počas nedávnych protestných akcií v Kyjeve, prepravil dnes do Berlína špeciál tamojších vzdušných síl. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Asi dve tretiny z pacientov majú podľa nemeckých oficiálnych zdrojov strelné zranenia, dvaja z nich sú odkázaní stále ešte na intenzívnu zdravotnícku starostlivosť.


18:45 - Generálny konzulát Ruskej federácie v Odese sa dnes stal dejiskom neobvyklého protestu niekoľkých desiatok aktivistov Euromajdanu. Aktivisti podľa informácií tlačovej agentúry UNIAN na kovovom plote okolo ruského zastupiteľského úradu vyvesili plagát s podobizňami zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a najvyššieho ruského predstaviteľa Vladimira Putina, odetými v uniformách fašistických ozbrojených síl, s krvou na rukách i na ústach.


img


18:32 - Česká vláda rozhodla o ďalšej finančnej pomoci Ukrajine. Predovšetkým na obnovu zdravotníckych, sociálnych a vzdelávacích zariadení na Ukrajine by mala poslúžiť ďalšia pomoc z ČR, o ktorej dnes rozhodla vláda v Prahe. ČR uvoľní pre Ukrajinu postupne ďalších 50 miliónov Kč (1,8 milióna eur), ktoré budú pochádzať čiastočne z rozpočtu rezortu zahraničných vecí a čiastočne z rozpočtovej rezervy vlády. Po zasadaní vlády ČR o tom podľa českých médií informoval minister pre ľudské práva, šéf Legislatívnej rady vlády Jiří Dienstbier.


18:31 -  Iránski radikáli sa v stredu zhromaždili pred rakúskym veľvyslanectvom v Teheráne, kde protestovali proti stretnutiu vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej s miestnymi ľudskoprávnymi a opozičnými aktivistkami. Podľa spravodajcov agentúry AP demonštranti skandovali slogan, v ktorom Ashtonovú označovali za "nehodnú" a odkazovali jej, aby "sa hanbila". Konanie diplomatky počas nedávnej návštevy ešte v pondelok skritizoval ako zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny i jeden z vysokých predstaviteľov iránskej armády. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí v Teheráne Marzíja Afchamová medzitým informovala, že rakúskemu veľvyslanectvu adresovali protestnú nótu, keďže stretnutie s aktivistkami sprostredkovalo. Hlavným bodom programu Ashtonovej návštevy, ktorá trvala od soboty do pondelka, mali byť rokovania o iránskom jadrovom programe.


Iránske ženy držia transparent s nápisom "Pani Ashtonová! Tu nie je Ukrajina!"


img


18:26 - Ozbrojení muži strážiaci cestné zátarasy na ukrajinskom polostrove Krym sa minulý týždeň vyhrážali, že spustia streľbu na neozbrojenú skupinu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ak sa pokúsia vstúpiť do juhoukrajinskej oblasti, teraz pod kontrolou proruských síl. Uvádza sa to v správe o neúspešnej misii OBSE, na ktorú sa dnes odvolala tlačová agentúra Reuters. Správa poskytla nové podrobnosti o tom, ako vyše 40 vojenským pozorovateľom z 26 členských štátov OBSE zabránili vo vstupe na Krym. "Napriek opakovaným pokusom dostať sa na Krymský polostrov... pozorovateľov neustále, pod hrozbou použitia zbraní, odmietali vpustiť a tak nemohli rozptýliť obavy z hlásených neobvyklých aktivít armády Ruskej federácie," uvádza sa v správe o neúspešnej misii OBSE.


17:45 - Neustále sa zvyšuje počet utečencov z polostrova Krym, ktorí našli útočisko v Ľvovskej oblasti Ukrajiny. Informovala o tom dnes tlačová služba tamojšieho zastupiteľstva. Podľa aktualizovaných informácií prijali do utorka z krízového regiónu 306 dospelých utečencov a 241 detí. Iba v utorok sem dorazilo 90 obyvateľov polostrova, dnes sa v Ľvovskej oblasti očakával príchod ďalších viac ako 100 utečencov, ktorí sa sem dostávajú zväčša vlastnými motorovými vozidlami alebo vlakmi.


17:26 - Významné osobnosti ruskej kultúry, hudobníci, filmári, herci, vedúci činitelia významných kultúrnych inštitúcií a vzdelávacích zariadení podporili v otvorenom liste politiku prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Text písomnosti zverejnil na webe ruský rezort kultúry.

Podľa 150 signatárov, ktorých počet sa neustále zvyšuje, nemôžu byť ani subjekty ruského kultúrneho života chladnými pozorovateľmi v čase, keď sa rozhoduje o osude Krymu a krajanov. Súčasne vyjadrujú želanie, aby oba národy a ich kultúry mali pred sebou silnú spoločnú budúcnosť. Preto podporujú politiku hlavy štátu na Ukrajine a jej stanovisko týkajúce sa polostrova Krym.

Otvorený list podpísali osobnosti ako napríklad filmový režisér Fjodor Bondarčuk, jeho kolega-generálny riaditeľ koncernu Mosfiľm Karen Šachnazarov, herec a umelecký šéf moskovskej divadelnej scény MCHAT Oleg Tabakov, generálny riaditeľ moskovského Veľkého divadla Vladimir Urin, ale aj herci - národní umelci ZSSR, Alexej Batalov, Elina Bystrická, Vasilij Lanovoj a Ľudmila Čursinová. Svoje podpisy pripojili aj všetky členky súboru Buranovskije babuški, ktoré si podmanili európsku hudobnú scénu vystúpením na Eurovíznej pesničkovej súťaži 2012 v Baku, husľoví virtuózi a dirigenti v jednej osobe Jurij Bašmet a Vladimir Spivakov, či snáď najrenomovanejší ruský dirigent súčasnosti Valerij Gergijev, ktorý je umeleckým riaditeľom Mariinského divadla v Petrohrade.


17:03 - Francúzsky prezident Francois Hollande povedal v dnešnom telefonáte ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že "je stále čas" vyhnúť sa "zbytočnému a nebezpečnému" vyhrocovaniu situácie na Kryme. Informoval o tom úrad francúzskeho prezidenta, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra DPA. Hollande požiadal Putina, nech "urobí všetko" pre to, aby sa vyhol "neprijateľnému pripojeniu" Krymu k Rusku. Šéf Elyzejského paláca tak zopakoval varovanie skupiny ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta združených v skupine G7, že nedeľné referendum na Kryme "nemá právny základ". To znamená, že možná anexia Krymu k Rusku je v rozpore nielen s ukrajinským, ale aj s medzinárodným právom.


16:53 - Šéf americkej diplomacie John Kerry dnes povedal Kongresu, že sa v piatok stretne v Londýne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, aby sa na poslednú chvíľu pokúsili uvoľniť napätie v súvislosti s nedeľňajším referendom o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.


16:42 - Bielorusko ponúklo Ruskej federácii možnosť umiestnenia až do 15 bojových lietadiel na jeho území. Bývalá sovietska republika chce tak, ako formuloval prezident Alexander Lukašenko, reagovať "primerane" na presun amerických strojov do Poľska a pobaltských republík, píše tlačová agentúra DPA. "Sledujeme v ostatnom čase eskaláciu konfliktu" na Ukrajine, vyhlásil najvyšší bieloruský predstaviteľ na rokovaní tamojšej Rady pre národnú bezpečnosť v Minsku.


img


16:33 - Európska únia pravdepodobne podpíše politickú časť plánovanej asociačnej dohody s Ukrajinou na budúci týždeň. Oznámil to dnes poľský premiér Donald Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je na návšteve vo Varšave. Kancelárka zároveň oznámila, že Európa uvalí na budúci týždeň prísnejšie sankcie na Rusko, ak nebudú žiadne náznaky, že Moskva je ochotná zapojiť sa do "kontaktnej skupiny" určenej na hľadanie riešenia pre Ukrajinu.


16:02 - Kríza na Krymskom polostrove bola dnes jednou z hlavných tém plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) uviedol, že podľa poslancov EP ide o jasnú inváziu Ruska na ukrajinské územie. Kukan povedal, že na Kryme ide doslova o explozívnu situáciu a vyjadril nádej, že tam za takéhoto stavu nedôjde k zlyhaniu ľudského faktora, lebo to by mohlo viesť ku katastrofálnym následkom, nakoľko proti sebe stoja vojaci s početným zbrojným arzenálom.


15:51 - Ruská armáda sa podieľa na blokovaní prístupu na ukrajinský polostrov Krym. Vyhlásili to vojenskí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA. Skupine približne 40 neozbrojených pozorovateľov z 26 štátov OBSE minulý týždeň zabránili na niekoľkých kontrolných stanovištiach vo vstupe na Krym.


img


15:46 - Lídri skupiny siedmich ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta (G7) a Európskej únie dnes vyzvali Rusko, aby zastavilo všetky snahy o zmenu stavu na Kryme. A upozornili Moskvu, že úvahy o možnej anexii Krymu sú v rozpore s ukrajinským i medzinárodným právom. Na pôde Európskeho parlamentu o tom informoval predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.


15:32 - Ukrajinská vláda v stredu vyjadrila nádej, že referendum o odtrhnutí Krymu a jeho pričlenení k Rusku naplánované na nedeľu nakoniec zrušia. Podľa vyhlásenia ministra spravodlivosti Pavla Petrenka, ktoré cituje na svojom portáli tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, Kyjev "očakáva v blízkej budúcnosti zmeny v postoji ruskej administratívy", čo však správa nekonkretizuje. Minister taktiež zopakoval, že vláda v Kyjeve podobne ako "celé medzinárodné spoločenstvo" nemieni výsledky referenda uznať. Iniciatívu pritom označil za snahu zničiť systém územnej štruktúry zavedený po druhej svetovej vojne a varoval pred "geopolitickými dôsledkami".


15:25 -  Severoatlantická aliancia v stredu potvrdila vyslanie dvoch pozorovateľských lietadiel, ktorých úlohou bude sledovať situáciu v krízou zmietanej Ukrajine. Stroje NATO vzlietli zo základní v Nemecku a Británii v stredu ráno. Lietadlá však podľa operačného vedenia aliancie v Belgicku nevstúpia do vzdušného priestoru nečlenskej krajiny združenia 28 krajín. Týka sa priestoru Ukrajiny a Ruska. Lietať teda budú nad Poľskom a Ukrajinou. Misia je reakciou na rozhodnutie členských štátov intenzívnejšie sledovať možné hrozby vyplývajúce z politickej kríze v Ukrajine pre alianciu.


15:19 - Existuje nemalé riziko, že spor s Ruskom v súvislosti s udalosťami na Ukrajine bude mať pre Európu určité ekonomické dôsledky, táto situácia sa však bude dať zvládnuť a nemala by ovplyvniť nemecké verejné financie. Povedal to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Informovala o tom agentúra Reuters.


15:11 - Skupina siedmich svetových lídrov G7 uviedla v stredu, že neuzná výsledky nedeľňajšieho referenda na Kryme o odtrhnutí od Ukrajiny a pripojení k Rusku. Stanovisko krajín G7 vyzýva Moskvu, aby "upustila od všetkých snáh zmeniť štatút Krymu odporujúci ukrajinským zákonom a porušujúci medzinárodné právo". Referendum, ktoré sa uskutoční 16. marca, "nebude mať právny účinok a celý proces je veľkou chybou". Lídri G7 tiež uviedli, že podniknú ďalšie individuálne aj spoločné kroky, ak sa Rusko pokúsi Krym pripojiť. Stanovisko vydali USA, Kanada, Nemecko, Japonsko, Francúzsko, Británia, Taliansko ako aj Európska rada a Európska komisia.


14:39 - Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina stúpla za posledný týždeň zo 48 na 53 percent. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Fondu verejnej mienky (FOM), ktorého výsledky dnes v Moskve komentoval politológ Alexej Zudin. Zudin podľa agentúry RIA Novosti predpokladá, že ak by sa brali do úvahy všetky faktory vrátane mobilizácie, ktorá býva pred reálnymi voľbami, Putin by pri takomto trende mohol získať až 70 percent hlasov, ak by sa voľby konali v dohľadnom čase.


14:23 - Rozhodnutie USA podporiť novú vládu Ukrajiny miliardou dolárov odporuje americkým zákonom. Tvrdí to ruská vláda odvolávajúca sa na zákon prijatý v Spojených štátov začiatkom 60. rokov. Ten podľa tvrdení Rusov zakazuje finančnú pomoc "ilegálnym režimom, kde sa moci ujali násilím a mimo rámca amerického právneho systému". Moskva sa tak odvoláva na slová Viktora Janukovyča, ktorý sa stále považuje za prezidenta Ukrajiny. Podľa jeho utorňajších vyjadrení ho totiž o post pripravili štátnym prevratom. Poukázal zároveň na to, že americké zákony zakazujú takúto pomoc. Ako uviedol, "zakazujú finančnú pomoc štátom, kde bol legálne zvolený prezident zvrhnutý". Podľa svojich slov sa plánuje obrátiť na americký parlament a ústavný súd, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.


Unikli zábery, na ktorých sťahováci sťahujú veci z Janukovyčovej rezidencie. Viac sa dočítate TU!



 


14:20 - Do jednotlivých volebných obvodov v Autonómnej republike Krym, kde sa v nedeľu uskutoční referendum o štatúte polostrova, začali dnes distribuovať hlasovacie lístky. Celý proces by sa mal skončiť vo štvrtok, keď začnú pracovať volebné komisie, informovala ruská agentúra RIA Novosti. Na prípravu a vykonanie referenda vyčlenili z rozpočtu krymskej autonómnej republiky v prepočte 1,2 milióna dolárov. Vytlačených bolo 1,55 milióna hlasovacích lístkov, ktoré sú zabezpečené proti sfalšovaniu. Ako dnes uviedol predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, volebné miestnosti od dnešného dňa chráni polícia a jednotky krymskej domobrany.


14:07 - Európska komisia (EK) považuje referendum o pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku za porušenie medzinárodného práva ako aj suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Poslancom Európskeho parlamentu to v stredu povedal komisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle. "Referendum predstavuje značnú hrozbu pre stabilitu hraníc v Európe," vyhlásil komisár s tým, že EK už teraz považuje výsledok takéhoto plebiscitu za neplatný a odmieta ho uznať. Takto postavené referendum je podľa EK nelegálne a nelegitímne. Füle podrobil kritike aj Rusko a jeho plánovaný zákon o ešte jednoduchšej anexii zahraničného územia v prípade ohrozenia tamojšej ruskej menšiny. "Takýto zákon bez predchádzajúcej dohody s tým ktorým susedným štátom je porušením medzinárodných zákonov a princípov," povedal komisár.


13:43 - Kabinet dnes v utajenom režime prijal mimoriadne opatrenia na ochranu východnej štátnej hranice. Minister vnútra bol síce pre vyhradený charakter materiálu skúpy na slovo, ale potvrdil, že to súvisí so situáciou na Ukrajine. „Nejde o krízovú situáciu súvisiacu priamo s obyvateľmi Ukrajiny – to by bol trochu iný typ pohybu,“ povedal Kaliňák. Teraz majú informácie o väčších migračných tokoch obyvateľov tretích krajín, či už z Afriky, Blízkeho východu alebo z Ázie. Pri opatreniach voči takémuto typu migrácie vidia priestor na vylepšenie opatrení. „Pracujeme na zlepšení fyzickej ako aj technickej ochrany," povedal Kaliňák. Vysvetlil, že niektoré opatrenia, ktoré chceli na hranici robiť v najbližších dvoch až troch rokoch, teraz urýchlia. „Chceme pre nás najrizikovejšie úseky ešte podporiť," dodal Kaliňák.


13:20 - Zrušenie cla na potraviny dovážané z Ukrajiny nebude mať negatívny vplyv na rozpočty štátov Európskej únie. Povedal to dnes po skončení rokovania vlády minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD), podľa ktorého je situácia na Ukrajine vážna a možno ešte bude vážnejšia po referende.


12:40 - Proruský krymský premiér Sergej Aksionov dnes vyhlásil, že jeho vláda má v úmysle "znárodniť" lode ukrajinskej flotily, ktoré ruské plavidlá už niekoľko dní blokujú v čiernomorskom prístave Sevastopol.

Aksionov dodal, že proruské úrady neblokujú len vojenské plavidlá, ale aj flotilu spoločnosti Čornomorneftehaz. Uviedol, že vláda má v úmysle znárodniť "aj niečo ďalšie". Zdôraznil však, že nepôjde o súkromný majetok, ale o objekty, ktoré využívajú prírodné zdroje. Podľa agentúry Interfax proruská vláda má záujem, aby sa majetkom autonómnej republiky stali solárne elektrárne.

Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že Krym čoskoro prevezme vlastníctvo ukrajinských štátnych podnikov na svojom území.


12:39 - Autonómna republika Krym nebude až do 16. marca, keď sa uskutoční referendum o štatúte Krymského polostrova, vypravovať lietadlá na pevninskú Ukrajinu, ani prijímať lety z tejto destinácie. Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov dnes uviedol, že v deň konania referenda bude vzdušný priestor nad Krymom uzavretý. Prvý podpredseda vlády Rustam Temirgalijev dnes podľa agentúry Interfax uviedol, že ide o výnimočné opatrenie, ktoré bude po 17. marci zrušené. Vysvetlil, že prijímanie letov "bolo čiastočne obmedzené", aby sa "zabránilo provokatérom preniknúť na Krym".


12:01 - Námestník krymského premiéra Rustam Temirgalijev: "Ukrajinskí vojaci budú mať zabezpečený bezpečný odchod z Krymu, ak zložia zbrane."


11:55 - Skupina siedmych ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta (G7) bude požadovať od Ruska, aby zastavilo svoje snahy o anektovanie Krymu, ktorý je súčasťou Ukrajiny. Uviedol dnes na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.


11: 36 - Severoatlantická aliancia informovala o vyslaní dvoch špeciálnych prieskumných lietadiel AWACS, aby počas letu nad Poľskom a Rumunskom monitorovali situáciu na Ukrajine, s ktorou oba štáty susedia. Lietadlá odštartovali zo svojich základní v nemeckom  Geilenkirchene a britskom Waddingtone dnes ráno, spresnila agentúra AP. Hovorca operačného veliteľstva NATO v belgickom Monse uviedol, že lietadlá neopustia vzdušný priestor členských štátov NATO, teda nepreniknú do ukrajinského alebo ruského vzdušného priestoru.


11:30 - Dokument o ruskej invázii na Kryme.


 

11:23 - Mimoriadna schôdza parlamentu o Ukrajine možno nebude. Opozícia sa najskôr pokúsi rokovanie o Ukrajine zaradiť ako samostatný bod schôdze NR SR, ktorá sa začína v utorok 18. marca. Samostatnú schôdzu presadzoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. „Na budúci týždeň sa začína riadna schôdza, na ktorej to navrhujeme zaradiť ako samostatný bod. Ak to Smer-SD neodsúhlasí, dáme podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan, podľa ktorého k situácii na Ukrajine by sa mala vyjadriť NR SR. „Pre nás je dôležité, aby NR SR prijala stanovisko, či na riadnej, alebo mimoriadnej schôdzi, to nepovažujeme za podstatné,“ povedal.

 

11:00 - Proruské zhromaždenie v Sevastopoli takmer nikoho neprilákalo.

 

img


10:34 - Skupina štátov G7 zvažuje možnosť prijať osobitné vyhlásenie, v ktorom budú kritizovať Rusko za jeho postup voči Ukrajine, a chcú v ňom vyjadriť rozhodnosť uvaliť na Rusko sankcie. Denníku Wall Street Journal (WSJ) to podľa agentúry Interfax povedal nemenovaný európsky politik. 

Zo strany USA pôjde o tri kroky: v najbližších dňoch môžu uvaliť adresné finančné sankcie na ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorých konanie podľa Bieleho domu ohrozuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Druhým krokom by mohli byť reštrikcie voči ruským občanom, ktorí sa podieľajú na porušovaní ľudských práv a na protizákonnom obchodovaní, na čo Washington môže využiť tzv. Magnitského zákon.

 

Tretím krokom môže byť rozhodnutie americkej vlády uplatniť proti ruských právnickým a fyzickým osobám mechanizmy na boj proti praniu špinavých peňazí a protizákonnému obchodovaniu so zbraňami, ktoré platia od teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. Tieto opatrenia sa môžu dotknúť bánk a vývozných firiem, ktoré sa angažujú v dodávkach zbraní do Sýrie alebo v jadrovom programe Iránu, napísal dnes WSJ.

 

10:20 - Grafiti na stene domu v meste Simferopoľ.

 

img


10:10 - Európska komisia (EK) odsúhlasila obchodné výhody v hodnote takmer 500 mil. eur pre Ukrajinu. Komisia plánuje zrušiť clá na širokú škálu poľnohospodárskych produktov, textilu a ďalšieho dovozu v snahe podporiť ukrajinskú ekonomiku, ktorá má kritický nedostatok zahraničných mien na plnenie svojich záväzkov alebo financovanie importu. Utorkové rozhodnutie Európskej únie ušetrí ukrajinským podnikom 478 mil. eur ročne.


10:03 - Vysoký komisár OSN pre utečencov OSN António Guterres v stredu zdôraznil, že jeho úrad musí byť pripravený na prípadnú vlnu utečencov z ukrajinského Krymu, ktorý sa chce pripojiť k Rusku. Zároveň však vyhlásil, že medzinárodné spoločenstvo nesmie pre krízu na Ukrajine odvrátiť pozornosť od Sýrie, kde je situácia katastrofálna. Napätie medzi svetovými mocnosťami v súvislosti s Ukrajinou podľa Guterresa odďaľuje riešenie sýrskeho konfliktu. "Verím, že tí, ktorí sú najviac zodpovední za svetové dianie, chápu, že zanedbanie Sýrie by bolo katastrofou," vyhlásil šéf UNHCR.


10:02 - Ukrajinci detailne nafotili Janukovyčovo sídlo. Jeho panoramatickú prehliadku si môžete pozrieť TU!


09:42 - V Čiernom mori sa dnes začalo spoločné vojenské cvičenie námorných síl Spojených štátov, Bulharska a Rumunska. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bulharské námorníctvo. Na manévroch sa zúčastňujú raketami vyzbrojený americký torpédoborec USS Truxtun s približne 300-člennou posádkou, bulharská fregata Drazki a tri rumunské plavidlá.

 

img

 

09:22 - Bankomatom na Kryme pomaly dochádzajú peniaze.


09:05 - Ukrajina odmieta hrať podľa scenára napísaného v Kremli, ktorého cieľom je pripojenie Krymu k Rusku. Na Kryme však vojensky nezasiahne, dáva prednosť ochrane svojich východných hraníc, uviedol dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. V rozhovore zverejnenom na webovej stránke LeFigaro.fr Turčynov referendum o pripojení Krymu k subjektom Ruskej federácie, ktoré sa uskutoční túto nedeľu na základe rozhodnutia krymského autonómneho parlamentu, označil za žart a dodal, že sa o ňom rozhodlo v moskovskom Kremli.


08:38 - Súd v Moskve schválil dnes žiadosť ruských vyšetrovateľov o zatknutie lídra ukrajinskej ultrapravicovej polovojenskej skupiny Pravý sektor Dmytra Jaroša, informovala agentúra RAPSI. Jaroš, ktorého už skôr Moskva zaradila za medzinárodný zoznam hľadaných osôb, je obvinený na základe článku 205.2 ruského trestného zákonníka, píše agentúra ITAR-TASS. Týka sa verejnej výzvy na teroristické aktivity a extrémizmus s využitím hromadných oznamovacích prostriedkov.

 

img

 

08:35 - Počet obetí protivládnych nepokojov na Ukrajine už oficiálne presiahol stovku a v kyjevských nemocniciach sa stále nachádzajú desiatky zranených. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v najnovšej správe uvádza, že od konca novembra do utorňajšieho rána zaznamenal v Kyjeve a iných častiach krajiny 102 prípadov usmrtenia či úmrtia v dôsledku zranení utŕžených pri násilných stretoch. Od 18. februára, keď sa vystupňovalo násilie v centre Kyjeva, podľa neho miestni zdravotníci ošetrili 1221 zranených, z ktorých 795 museli hospitalizovať. Ministerstvo pritom nevysvetľuje, prečo sa napriek upokojeniu situácie počty zranených oproti predošlej štatistike zvýšili. Podľa údajov z utorňajšieho rána sa v kyjevských zdravotníckych zariadeniach liečilo 179 ľudí zranených pri protestoch.


08:31 - Parlament Krymskej republiky v utorok zakázal činnosť ukrajinským nacionalistickým hnutiam, ktoré v uplynulých mesiacoch zohrali významnú úlohu pri vlne protivládnych nepokojov vedúcich k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča. Podľa vyhlásenia zákonodarného zboru v Simferopoli, z ktorého cituje ruská tlačová agentúra RIA Novosti, je rozhodnutie súčasťou "všemožného úsilia zabrániť infiltrácii extrémistov na územie republiky". Na čiernu listinu zaradili nacionalistickú stranu Sloboda ako aj ultrapravicovú organizáciu Pravý sektor, ktorá vystupuje proti hroziacemu odtrhnutiu väčšinovo proruského Krymu a jeho pričleneniu k Rusku. Podľa RIA Novosti vyhlásenie pripomína, že vodcu Pravého sektora Dmytra Jaroša v Rusku obvinili z extrémizmu, zatiaľ čo po jeho spoluaktivistovi Oleksandrovi Muzyčkovi vyhlásili pátranie pre podozrenie z mučenia a vraždenia ruských vojakov v Čečensku. Parlament zároveň "nariadil bezpečnostným silám republiky, aby zadržali a stíhali každého, kto je podozrivý z podnecovania k národnostnej nenávisti a násiliu", dodáva portál ruskej agentúry.

 

08:20 - Ozbrojenci strážia na vlakovej stanici v meste Simferopoľ.

 

img


08:22 - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu pricestuje na návštevu USA, kde sa v Bielom dome stretne s prezidentom Barackom Obamom. Spojenec odsúdenej expremiérky Julije Tymošenkovej v nedeľu na zasadnutí vlády uviedol, že bude v Spojených štátoch hovoriť o ukrajinskej kríze. Ešte minulý štvrtok sa Jaceňuk zúčastnil na summite EÚ v Bruseli, kde sa snažil získať podporu v čase napätej politickej situácii vo vlasti. Príchod exministra zahraničných vecí potvrdil aj Biely dom. Cieľom Obamu je podľa medializovaných informácií podporiť Ukrajinu, zmobilizovať medzinárodné spoločenstvo a izolovať Rusko za jeho konanie na ukrajinskom autonómnom regióne Krym. Vo štvrtok by mal Jaceňuk vystúpiť na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

 

imgácie vo

 

06:59 Snemovňa reprezentantov USA schválila v utorok rezolúciu odsudzujúcu Rusko za narušenie suverenity Ukrajiny a vyzývajúcu na sankcie voči Moskve."Táto rezolúcia je dôležitou súčasťou širšieho úsilia pri pomoci Ukrajine a snahe nastoliť skutočný trest pre Rusko," uviedol podľa agentúry DPA predseda zahraničného výboru snemovne Ed Royce z Republikánskej strany. Rezolúcia, ktorú zahraničný výbor schválil už minulý týždeň, teraz poputuje do Senátu. Royce ju označil za "veľmi dôležitú deklaráciu podpory ukrajinskému ľudu počas tejto krízy". Podľa neho jasne a zrozumiteľným jazykom odsudzuje ruskú agresiu.

      

Prijatá rezolúcia vyzýva na uskutočnenie konkrétnych krokov;


- odchod všetkých ruských vojakov z Krymského polostrova, ktorí tam nepôsobia na základe dohody z roku 1997 o prenájme základne pre Čiernomorskú flotilu
- rozmiestnenie nezávislých pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Kryme, ako i v ďalších oblastiach Ukrajiny
- zastavenie vojenskej spolupráce členských krajín NATO a EÚ a ich spojencov s Ruskom vrátane predaja vojenských zariadení
- bojkot summitu G8 v ruskom meste Soči zo strany vlád USA, Kanady, Nemecka, Talianska, Francúzska, Británie a Japonska.
      

06:50 - Postup Ruska v súvislosti s vývojom na Ukrajine je podľa názoru nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v rozpore so všetkými princípmi medzinárodného práva, ktoré sa stanovili v období po druhej svetovej vojne.


O jej vyjadreniach na rokovaní frakcie jej Kresťanskodemokratickej únie informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaných účastníkov rokovania.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies