Konflikt na Ukrajine: Ukrajinského aktivistu zastrelili, keď sa chcel dostať na Krym!

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 19:00 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Ukrajinského aktivistu zastrelili, keď sa chcel dostať na Krym!

KYJEV - Napätie na Kryme pokračuje. Ruskí vojaci obsadzujú ďalšie miesta na Kryme, vypli ukrajinské TV stanice, vysielajú len ruské.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

22:37 - Hovorkyňa OBSE však dnes neskôr upozornila, že Krym nemôže pozývať pozorovateľov, lebo tento región nie je riadnym, plnohodnotným štátom a z tohto dôvodu nie je ani členom 57-člennej organizácie. "Ako vieme, Krym nie je účastníckym štátom OBSE, takže je pre nich problém pozvať nás," uviedla hovorkyňa. Dodala, že Ukrajina, ktorá je členom OBSE, neposlala žiadnu pozvánku a že organizácia "plne rešpektuje úplnú územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny".


22:20 - Ukrajinského aktivistu strelili do hrude, keď sa chcel dostať na územie polostrova Krym. Postrelil ho ozbrojenec, ktorý stráži hranicu v Chersonskej oblasti na Ukrajine.

 

22:08 - Neznámi ozbrojenci sa v nedeľu na Kryme zmocnili dvoch ukrajinských žurnalistov, uviedli dnes v Paríži Reportéri bez hraníc (RSF). Varovali, že tí, ktorí stoja za útokmi na médiá, sa pokúšajú zmeniť región na "spravodajskú čiernu dieru". "Sily, ktoré kontrolujú Krym, sú zodpovedné za osud týchto žurnalistov," vyhlásil generálny tajomník organizácie bojujúcej za slobodu tlače Christophe Deloire. Citovala ho agentúra Reuters. Reportéri bez hraníc uviedli, že v nedeľu zmizla Olena Maksymenková z týždenníka Ukrajinskyj tyždeň. Spoločne s ňou uniesli vojaci dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve - Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú. Zbadali totiž tetovanie na ruke jednej z žien, ktorým sa hlásila k Majdanu.

 

img


21:22 - Vodca krymských Tatárov, ktorí agitujú za bojkotovanie nedeľňajšieho referenda o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku, dnes povedal, že "o výsledku hlasovania už Moskva rozhodla". Refat Čubarov to povedal v rozhovore pre agentúru Reuters. "Je to referendum naoko, pokus poskytnúť krytie pre túto agresiu," argumentoval. Hlasovanie by podľa neho znamenalo zradiť ukrajinský štát, ktorého dočasná vláda vyhlásila, že krymskí predstavitelia nemali právo vyhlásiť referendum. "Chcú, aby sa celý Krym stal kolektívnym kolaborantom," uviedol Čubarov.

 

21:09 - Moldavský premiér Iurie Leanca dnes vyjadril znepokojenie nad krízou na ukrajinskom Kryme. Povedal, že je "nákazlivá" a mohla by vyvolať separatistické nálady aj v moldavskom separatistickom Podnestersku, kde sa hovorí po rusky a 2500 ruských vojakov tam stráži zásoby zbraní zo sovietskych čias.

 

21:00 - Ruský vojenský konvoj v meste Kerč.

 

 

 

 

20:50 - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok vyzval všetkých aktérov krízy na Ukrajine, aby "sa zdržali unáhleného konania a provokatívnej rétoriky". Podľa zverejneného vyhlásenia sa bývalá sovietska republika nachádza na "rozhodujúcej križovatke", keď nie je prípustný "zlý odhad alebo nečinnosť", a ďalšie zhoršenie situácie bude mať "vážne dôsledky pre Ukrajincov, región i svetové spoločenstvo". Pan vyjadril presvedčenie, že základom pre vyriešenie krízy musia byť princípy zakotvené v Charte OSN vrátane "mierového urovnávania sporov a rešpektovania jednoty, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny". Hovorca OSN Stéphane Dujarric medzitým informoval o prítomnosti Panovho námestníka pre ľudské práva Ivana Šimonoviča v Kyjeve, odkiaľ by sa mal v najbližších dňoch presunúť do Charkova na proruskom východe Ukrajiny a následne aj na Krym.

 

20:30 - Ruskí vojaci pred obsadenou ukrajinskou základňou v meste Simferopoľ.

 

img

 

20:00 - Severoatlantická aliancia pošle prieskumné lietadlá Awacs do Poľska a Rumunska s cieľom monitorovať krízu na Ukrajine. Zelenú ich nasadeniu dali v pondelok, povedal novinárom hovorca organizácie. Podľa jeho údajov budú stroje nasadené výlučne nad územím členských štátov NATO. Tá k tomuto kroku pristúpila po tom, čo si ruské sily naďalej neobmedzene upevňujú svoju pozíciu na ukrajinskom Kryme. Ukrajina a Západ to ostro odsudzujú ako narušenie suverenity krajiny. Aliancia uviedla, že monitorovacie lety "posilnia jej povedomie o situácii". Minulý týždeň organizácia oznámila, že prehodnotí spoluprácu s Ruskom a naopak zvýši spoluprácu s vládou v Kyjeve.

 

19:56 - Spojené štáty potrebujú vidieť konkrétny dôkaz, že je Rusko pripravené venovať sa americkým diplomatickým návrhom na ukončenie krízy na Ukrajine po tom, ako sa Rusko bez preliatia krvi zmocnilo Krymu, uviedlo dnes vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.


19:30 - Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjorn Jagland nechá preskúmať zákonnosť plánovaného referenda na Kryme ako aj postup ruského parlamentu, ktorý podporil snahy o pričlenenie ukrajinského územia k Rusku. O požiadavke adresovanej poradnému orgánu RE známemu ako Benátska komisia informoval na spoločnom brífingu s predsedom ukrajinského parlamentu Oleksandrom Turčynovom a premiérom Arsenijom Jaceňukom v Kyjeve, z ktorého citovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Benátska komisia by mala podľa Jaglanda pripraviť v danej veci "odborný posudok", celoeurópska organizácia je však pripravená Ukrajine pomôcť aj pri vyšetrovaní predošlého krviprelievania v Kyjeve, a to prostredníctvom dohľadu "medzinárodnej rady expertov".


19:23 - Ukrajina a Európska únia by mohli neskôr v priebehu marca podpísať politickú časť asociačnej dohody, povedal dnes úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia. "Náš názor je, že ak bude politická vôľa a bude tam príprava, dátum 21. marca je možný," citovala ministrove vyjadrenie agentúra Reuters. Deščycia poznamenal, že 21. marca sa uskutoční v Bruseli summit EÚ.


18:48 - Britský premiér David Cameron avizoval dnes sankcie voči vplyvným Rusom s blízkymi vzťahmi s vládou v Moskve. Medzinárodní partneri sa podľa neho stretnú v utorok v Londýne, aby zostavili zoznam 18 osôb, ktorým hrozia sankčné opatrenia, ak Rusko v najbližších dňoch nezmení odmietavý postoj voči rozhovorom s Ukrajinou, informovala agentúra DPA. "Úzko spolupracujeme s našimi americkými, európskymi a ďalšími zahraničnými partnermi na príprave zoznamu mien. Tieto sankcie... budú predmetom stretnutia s kľúčovými medzinárodnými partnermi, ktoré sa bude konať zajtra (v utorok 11.2.) tu, v Londýne," povedal Cameron.


18:12 - Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že začne nad Poľsko a Rumunsko vysielať lietadlá včasnej výstrahy AWACS, aby jej pomohli monitorovať krízu na Ukrajine. Ich vyslanie dnes schválili veľvyslanci NATO na odporúčanie vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe, amerického generála Philipa Breedlova. Informovala o tom agentúra Reuters.


18:04 - Poľské ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo ešte v sobotu o stiahnutí pracovníkov z konzulátu krajiny v Sevastopoli na Kryme a poľským občanom zdržiavajúcim sa v tejto nepokojnej časti Ukrajiny odporučilo, aby odcestovali. V pondelok o tom informoval portál poľského mesačníka The Warsaw Voice, ktorý cituje príspevok ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského na sieti Twitter. "Z dôvodu pokračujúceho vyrušovania zo strany tamojších ruských síl sme s nevôľou evakuovali náš konzulát," napísal Sikorski s tým, že úlohy diplomatickej misie prevzal poľský generálny konzulát v Odese. Podľa nedeľňajšieho vyjadrenia generálneho konzula Wieslawa Mazura pre agentúru PAP, ktoré prevzal The Warsaw Voice, sa zastupiteľskému úradu na Kryme vyhrážali podpálením a inými útokmi.

 

18:00 - Matka nesie svojmu synovi - ukrajinskému vojakovi na obsadenej základni, jedlo

 

img


17:04 - Krymská autonómna republika pozvala Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBCE), aby vyslala svojich pozorovateľov na monitorovanie nedeľňajšieho referenda o pripojení polostrova k Rusku. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti.


16:54 - Najlepším riešením krízy na Kryme by bolo, aby dostal od Ukrajiny podobnú autonómiu, akú má Škótsko v rámci Británie, pretože by to oslabilo požiadavky Krymu na úniu s Ruskom, povedal dnes univerzitným študentom v Kyjeve Michail Chodorkovskij. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého iba v decembri pustili po desaťročnom pobyte vo väzení na slobodu, uviedol, že "najlepší variant by zrejme bolo, aby Krym zostal ukrajinský, ale s čo možno najširšou autonómiou, napríklad takou, akú má Škótsko vo Veľkej Británii". Citovala ho agentúra Reuters.

 

16:50 - Krymská armáda skladá prísahu.

 

img


16:30 - Ukrajina a Rumunsko podpísali dnes dohodu o posilnení vojenskej spolupráce. Oznámilo to rumunské ministerstvo zahraničných vecí. Agentúra DPA uviedla, že rumunský minister zahraničných vecí Titus Corlatean a jeho ukrajinský partner Andrij Deščycia podpísali dohodu v Kyjeve niekoľko dní pred tým, ako sa na ukrajinskom Kryme má konať referendum o jeho pripojení sa k Rusku.

 

16:00 - Na ukrajinskej vojenskej základni na Kryme niekto premaľoval vlajku.

 

img


15:40 - Ukrajina dúfa, že prvú časť finančnej pomoci, o ktorej rokuje s Medzinárodným menovým fondom (MMF), dostane už budúci mesiac. Vyhlásil to v pondelok minister financií Oleksander Šlapak. Kyjev musí podľa neho v roku 2014 splatiť štátny dlh v objeme zhruba 10 mld. USD. Po započítaní dlhov plynárenskej spoločnosti Naftogaz a štátneho podniku pre výstavbu diaľnic devízové rezervy krajine na úhradu záväzkov nebudú stačiť, povedal minister.


15:30 - Rusko vypracovalo vlastné návrhy na návrat situácie na Ukrajine do legislatívneho rámca, ktorý bude prihliadať na záujmy všetkých Ukrajincov. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Lavrov na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom tiež uviedol, že pozval amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, aby dnes navštívil Moskvu a pokračoval v rokovaniach o situácii na Ukrajine. Kerry však podľa šéfa ruskej diplomacie v sobotu povedal, že návštevu chce odložiť.

 

15:26 - Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na ruský útok

 

img


15:25 - Výsledky nedeľňajšieho (16. marca) referenda na Kryme nemôže Slovensko rešpektovať. Ako počas rokovania dnešného rozšíreného zahraničného výboru NR SR uviedol premiér Robert Fico, lídri Európskej únie sa na minulotýždňovom summite v Bruseli zhodli na tom, že je v rozpore s ústavou Ukrajiny. "To je oficiálne stanovisko Európskej rady," uviedol s tým, že sa na tom zhodli všetky prítomné štáty EÚ, medzi ktorými bolo aj Slovensko.

 

15:17 - Poslanci dnes na rokovaní rozšíreného zahraničného výboru Národnej rady SR o Ukrajine neprijali žiadne uznesenie. Ako povedal po rokovaní výboru podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, opozícia iniciuje na túto tému rokovanie pléna NR SR. Podľa neho je totiž dôležité, aby stanovisko SR k situácii na Ukrajine bolo podporené parlamentom. „To, že nebolo dnes prijaté uznesenie, zdôrazňuje význam mimoriadnej schôdze parlamentu.“ konštatoval Štefanec.


14:35 -  Z krymského referenda o pripojení k Rusku podľa poslanca Národnej rady SR Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) dýcha studená vojna. Ako povedal dnes novinárom po rokovaní rozšíreného parlamentného výboru pre zahraničie, obáva sa, že Rusko bude referendum akceptovať, Ukrajina ho akceptovať nebude. Medzinárodné spoločenstvo ho zas akceptovať nemôže. EÚ podľa premiéra Roberta Fica na zasadnutí Európskej rady prijala jasné stanovisko, že krymské referendum je v rozpore s ústavou Ukrajiny a EÚ jeho výsledky nebude môcť rešpektovať. „Európska rada rozhodla všetkými prítomnými hlasmi,“ konštatoval. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka v prípade rozhodnutia, že Krym sa má pripojiť k Rusku, sa nesmierne skomplikuje situácia a hľadanie politického riešenia. „Bola by to závažná zmena faktického stavu,“ povedal s tým, že stále je ešte čas na nájdenie riešenia.


14:34 - Európska komisia odložila politické rokovania o novom plynovode Južný prúd, ktorý obchádza Ukrajinu a povedie po dne Čierneho mora do Európy. Informovala o tom agentúra AP. Podľa hovorkyne Sabine Bergerovej budú rokovania na technickej úrovni pokračovať, ale plánované politické rozhovory komisia odložila. Dôvodom je súčasný vývoj vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskom a napätie okolo Ukrajiny.


14:25 - Premiér Robert Fico sa obáva, že súčasní predstavitelia Ukrajiny si spájajú európsku perspektívu predovšetkým s peniazmi. Takýto dojem nadobudol z vystúpenia nového ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka na minulotýždňovom mimoriadnom summite Európskej únie. "Mám obavu, že je tu pocit u niektorých politikov na Ukrajine, že pokiaľ si nebudú vedieť riešiť svoje ekonomické a finančné veci v spolupráci s Rukou federáciou, tak to bude Európska únia, ktorá vyrieši problémy Ukrajiny. Očakávajú prílev miliárd eur, hoci musia vedieť, že prílev takýchto pôžičiek bude spojený s obrovským množstvom podmienok zásadných reforiem, ktoré bude musieť Ukrajina urobiť na svojom vlastnom území," uviedol Fico na dnešnej rozšírenej schôdzi parlamentného zahraničného výboru.


13:52 - Jeden z najprominentnejších ruských väzňov nedávnej minulosti Michail Chodorkovský povedal, že Rusko svojou agresívnou a proseparatistickou politikou na Kryme zničí dlhoročné priateľstvo. Chodorkovský to uviedol počas prednášky študentom na Kyjevskom inštitúte vyššieho vzdelávania. "Pre ruské aktivity prichádzame o rusko-ukrajinské priateľstvo," povedal Chodorkovský.

 

img

 

13:50 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že vo štvrtok vystúpi na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku s prejavom o situácii na Kryme. Podľa agentúry Reuters to uviedla agentúra Interfax Ukraine. Jaceňuk uviedol, že zámerom politiky Ruska je "podkopať základy globálnej bezpečnosti a pozmeniť výsledok druhej svetovej vojny".


13:30 - Takto to vyzerá po proruskej demonštrácii na Kryme.

 

img


13:03 - Ruské sily obsadili dnes na Kryme vojenskú nemocnicu a raketovú základňu, informovala agentúra Reuters. Proruská domobrana a ruskí vojaci obsadili nemocnicu v Simferopole - metropole Krymskej autonómnej republiky. Personál "nahnali" do vestibulu, aby "sa očividne zoznámil s novým vedením inštitúcie". V budove sa pritom nachádzalo 20 vážne chorých pacientov.

 

Podľa informácií denníka kyivpost.com. Lekári nemôžu ošterovať pacientov, pretože ich ruskí vojaci držia v spoločenskej miestnosti.


12:30 - Ruská televíza odvisielala reportáž, v ktorej navrhujú, aby po vzore Krymu zobrali Rusi Američanom Aljašku. USA podľa nich nezaplatili za Aljašku stanovenú sumu a dovolili homosexuálom sobáše.

 

 


12:09 - 
Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vystúpi v utorok 11. marca s prejavom. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na zdroje z Janukovyčovho okolia. 
      

 

Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že po zosadení prezidenta sa ukrajinský parlament chopil moci, vymenoval dočasnú hlavu štátu a schválil novú vládu. Rusko ale neuznalo nové ukrajinské vedenie a tvrdí, že je nelegitímne.

 

img


11:44 - Krymské úrady sú pripravené spolupracovať s medzinárodnými pozorovateľmi, nie s provokatérmi, povedal dnes pre agentúru Interfax podpredseda Autonómnej republiky Krym Rustam Temirgalijev. O štatúte polostrova budú jeho obyvatelia rozhodovať v referende 16. marca. "Sme otvorení medzinárodným pozorovateľom, ale iba skutočným pozorovateľom, ktorí k nám nejdú organizovať provokácie, ale sledovať čistotu referenda. Čo sa týka misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sme pripravení ju prijať, ak bude mať zodpovedajúci mandát a potvrdzujúce dokumenty," citovala Temirgalijeva agentúra Interfax a pripomenula, že vojenských pozorovateľov misie OBSE v sobotu opäť nevpustili na Krym.

 

11:01 - Proruské sily obsadili podľa ukrajinských údajov ďalšie vojenské letisko na Kryme, uviedla webová stránka rakúskeho denníka Der Standard. Približne 80 vojakov vo vojenských uniformách bez označenia, aké však nosia ruskí vojaci, podporovalo asi 50 civilistov, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany v nedeľu. Vojaci zablokovali prístup k letisku neďaleko mesta Saky a vojaci so samopalmi obsadili pristávaciu dráhu.

 

img


10:11 - Na Kryme, ktorý sa chce odtrhnúť od Ukrajiny, prestali vysielať hlavné ukrajinské televízne kanály. Miestna pobočka tlačovej agentúry Interfax informovala, že úrady postupne vypli všetky analógové stanice a na ich frekvenciách už vysielajú ruské televízie. Blokovanie ukrajinských staníc sa začalo v nedeľu poobede a podľa krymskej autonómnej vlády sú dôvody tohto kroku "právne aj morálne". Minister informácií Dmitrij Polonskij povedal, že na Kryme už neplatia ukrajinské zákony, takže aj televízne vysielanie sa musí dať do právneho súladu s novou situáciou. Podľa svedkov sa v Sevastopole dali v nedeľu večer pozerať len dve ukrajinské stanice - jedna filmová a druhá športová.


8:46 - Ukrajina očakáva výrazný nárast cien za dodávky zemného plynu z Ruska. Uviedol to v nedeľu minister energetiky Jurij Prodan s tým, že od druhého štvrťroku sa cena pravdepodobne zvýši o 100 USD na 368,50 USD za tisíc kubických metrov. V decembri Rusko súhlasilo so znížením ceny na 268,50 USD z predchádzajúcich zhruba 400 USD za tisíc kubických metrov, čo bola cena, ktorú Kyjev platil od roku 2009. Dohoda umožňuje revíziu ceny každý kvartál. "Od Ruska očakávame, že v druhom kvartáli budeme platiť zhruba 368,50 USD za barel," povedal minister novinárom.

 

8:42 -  Ruskí vojaci obsadili v pondelok ráno ďalšie stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v západnej časti Krymu pri hraniciach s Ukrajinou. Ako informoval hovorca pohraničníkov Oleh Slobodjan, ruské sily už majú pod kontrolou 11 kontrolných stanovíšť po celom polostrove. Ukrajinským vojakom na základni Jevpatorija na západnom pobreží Krymu dali ultimátum, aby sa vzdali, po jeho vypršaní však k žiadnym násilnostiam nedošlo. "Vyvíjajú na nás psychologický nátlak. Nebolo to prvé ultimátum," povedal generálplukovník Alexander Lomaka, veliteľ tejto základne s tým, že územie základne nesmie opustiť. Rusko stále popiera, že rusky hovoriaci vojaci patria k jeho armáde.

 


Na území Krymu sa v nedeľu konalo niekoľko demonštrácií na podporu Ruska i Ukrajiny. V Sevastopole demonštrovalo niekoľko sto ľudí za pripojenie polostrova k Rusku. Počas oslavy 200. výročia narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka musela zasiahnuť polícia, keď skupina proruských aktivistov a kozákov napadla skupinu Ukrajincov. Demonštrovalo sa aj v hlavnom meste Simferopol.

 

8:30 - Proruský bilbord, ktorí hovorí o krymskom referende.

 

img

 

08:28 - Proruský krymský premiér Sergej Aksionov ponúkol miestnym Tatárom možnosť vstúpiť do všetkých štátnych orgánov - vyčlenil pre nich aj post podpredsedu vlády. Povedal to v dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru RIA Novosti. "Navrhli sme im post vicepremiéra, dva ministerské posty a funkciu námestníka ministra prakticky na každom ministerstve vrátane silových štruktúr," uviedol Aksionov.


6:56 - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom označil rozhodnutie vlády ukrajinského autonómneho regiónu Krym oddeliť sa od vlády v Kyjeve za legálne. Vo zverejnenom stanovisku kancelárie ruského prezidenta sa uvádza, že trojica lídrov diskutovala o možných riešeniach krízovej situácie na Ukrajine. Putin podľa Kremľa Cameronovi a Merkelovej potvrdil, že "kroky legitímne krymskej vlády sú v súlade s medzinárodným právom", keďže sú v záujme "ochrany legitímnych záujmov obyvateľov" polostrova.

 

06:52 - Prepustený ruský podnikateľ Michail Chodorkovský bude v pondelok v ukrajinskej metropole Kyjev prednášať na tamojšej univerzitu o "ľudských právach a slobodách". Svojho času najbohatší Rus momentálne žijúci vo Švajčiarsku sa zatiaľ neplánuje s nikým stretnúť. Niekdajší šéf ropnej spoločnosti Jukos sa ešte minulý týždeň vyjadril, že má záujem byť sprostredkovateľom politického konfliktu na Ukrajine. Podľa slov vyhláseného odporcu ruského prezidenta Vladimira Putina totiž v postsovietskej krajine hrozí občianska vojna. Tento problém označil za "rodinnú záležitosť", keďže má medzi Ukrajincami príbuzných a priateľov. Z napätej situácie zároveň obvinil "nekompetentné konanie" politikov, ktorých však nemenoval.

 

 

 


05:48 - Na politické riešenie krízy na Ukrajine vyzval v telefonátoch s americkým prezidentom Barackom Obamom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou čínsky prezident Si Ťin-pching. Všetky strany musia podľa neho zachovať pokoj a zdržanlivosť, informovalo dnes čínske ministerstvo zahraničných vecí. "Situácia na Ukrajine je veľmi zložitá. Dôležité je, aby všetky strany zachovali pokoj a zdržanlivosť v záujme zabránenia eskalácie napätia," povedal čínsky premiér Obamovi podľa vyhlásenia ministerstva.

 

20:26 - Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovať podozrenie z únosu jedného z aktivistov a koordinátorov krymského Majdanu, ako aj fyzické útoky tzv. krymskej domobrany na novinárov. Informovali o tom ukrajinské agentúry Ukrinform a UNIAN. Andrij Ščekun bol jedným z organizátorov dnešného mítingu odporcov referenda o štatúte Krymu, ktorý sa v Simferopole mal konať dnes napoludnie. Ščekuna však dnes ráno v Simferopole zatkla tamojšia polícia, ktorá ho previezla na výsluch na policajnú stanicu. Odtiaľ ho na neznáme miesto údajne odviezli predstavitelia hnutia Ruská jednota.  Prokuratúra začala dnes vyšetrovať aj prípady útokov na novinárov, ku ktorým na Kryme došlo za posledných 24 hodín. Pri fyzických útokoch predstaviteľov domobrany utrpeli zranenia najmenej piati novinári, informovala agentúra UNIAN.

 

19:00 - Ruskí vojaci dali ultimátum ukrajinským vojakom na vojenskej základni Jevpatorija, aby sa vzdali do 20:00.

 

img


18:43 - Ruské jednotky dnes na Kryme obsadili letisko na základni ukrajinských ozbrojených síl v Novofedorivke a Džankoji. Hovorca tlačového odboru ukrajinských ozbrojených síl na Kryme Vladislav Selezňov pre agentúru UNIAN spresnil, že letisko v Novofedorivke na západe Krymského polostrova obsadilo asi 80 vojakov, ktorí zaujali palebné postavenia pozdĺž letiskových dráh a rozmiestnili tam aj guľomety. Podporu im poskytuje aj 40-50 ľudí v civile. Do areálu letiska sa ruskí ozbrojenci dostali "z tyla" po tom, ako im ukrajinský veliteľ objektu odmietol povoliť vstup. V čase útoku nad letiskom lietali dva ruské vojenské vrtuľníky, dodala agentúra UNIAN. Podľa agentúry Ukrinform sa dnes neznámi ozbrojenci v uniformách bez rozlišovacích znakov zmocnili aj letiska na ukrajinskej základni Džankoj na severe Krymského polostrova. Ruskí ozbrojenci získali kontrolu nad hliadkovacím stanovišťom, ako aj ďalšími piatimi vojenskými objektami v areáli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona