Putin sa dnes stretol s bavorským premiérom, hlavnou témou bol konflikt na Ukrajine

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 09:30 • 2 min
Putin sa dnes stretol s bavorským premiérom, hlavnou témou bol konflikt na Ukrajine

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin prijal dnes v Moskve bavorského krajinského premiéra, lídra nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera, ktorý je na trojdňovej návšteve Ruskej federácie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hosť z Mníchova vyzval pri tejto príležitosti na realizáciu obsahu minských mierových dohôd v praxi a informoval, že ruský hostiteľ sa k dokumentu bez akýchkoľvek podmienok prihlásil. Súčasne však pripomenul, že ide o dohodu, ktorá má dve strany, a že aj Ukrajina musí prispieť k mierovému riešeniu konfliktu.

Líder CSU si po informáciách z Ukrajiny o opätovnej eskalácii napätia a bojov, čo v stredu primalo Berlín vyjadriť znepokojenie nad tamojším vývojom, uvedomoval, že ani po roku od jeho predchádzajúcej návštevy Moskvy sa situácia výrazne neposunula vpred.

Seehofer sa pritom netají, že kým zostane v politike, bude robiť všetko pre uplatnenie obsahu minských dohôd v praxi a pre mierové riešenie ukrajinskej krízy tak, aby bolo možné zvážiť zrušenie sankcií uvalených Úniou na Ruskú federáciu.

Za ich zmiernenie sa vyslovil už začiatkom minulého roka zdôrazniac, že iba dialóg poslúži slobode a mieru vo svete. Bavorsko má v Ruskej federácii veľké ekonomické záujmy, veď objem vzájomného obchodu činil vlani okolo 7,62 miliardy eur. Aj to však predstavuje značný pokles oproti údajom z roku 2012 (13,1 miliardy eur).

Líder CSU sa ešte pred stretnutím s Vladimirom Putinom stretol v Moskve so zástupcami mimovládnych organizácií a podľa vlastných slov získal predstavu o tom, s akými obmedzeniami a represiami sa musia vyrovnať v každodennom živote. Preto je nevyhnutnosťou pokračovať v dialógu, dodal.

Ruský prezident požiadal hosťa, aby tlmočil jeho želania všetkého najlepšieho nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej, pričom potvrdil už skôr medializovaný termín jej návštevy v Moskve - 2. máj.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies