Konferenciu biskupov Slovenska bude na synode opäť zastupovať Stanislav Zvolenský

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 14:22 • 2 min
Konferenciu biskupov Slovenska bude na synode opäť zastupovať Stanislav Zvolenský

BRATISLAVA - Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) bude na jesennej generálnej Synode biskupov v Ríme zastupovať predseda KBS Stanislav Zvolenský.

slovakia

left justify in out

Ako delegáta na synodu ho zvolili biskupi na plenárnom zasadnutí KBS v Melčiciach. Synoda bude od 4. do 25. októbra 2015. Na základe požiadavky Synody biskupov volia konferencie popri delegátovi aj jedného náhradníka. Za KBS bol zvolený ako náhradník bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Mimoriadna biskupská synoda sa konala vlani v októbri. Jej témou boli Pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie. Toto mimoriadne zasadnutie bolo v prvej etape zamerané na definovanie súčasného stavu problematiky a otázok kladených v súvislosti s danou témou, vrátane otázok rozvedených a znovu zosobášených, zväzkov rovnakého pohlavia, domáceho násilia, zneužívania či rozpadu rodín. Druhou etapou bude riadne generálne zasadnutie naplánované na október, ktoré má viesť k nachádzaniu operatívnych smerníc pre pastoráciu v rodinách. Slovensko malo na synode dvoch zástupcov. Konferenciu biskupov Slovenska zastupoval predseda KBS Stanislav Zvolenský. Gréckokatolícku cirkev na synode reprezentoval predseda Rady hierarchov Ján Babjak.

Členovia KBS si vypočuli aj informáciu o príprave jesennej pravidelnej návštevy Ad limina apostolorum, ktorá sa uskutoční v druhom novembrovom týždni vo Vatikáne. Každý z diecéznych biskupov pripravuje pri tejto príležitosti správu o stave svojej diecézy, o ktorej bude referovať Svätému Otcovi a jednotlivým rímskym dikastériám. Správa má 23 kapitol, ktoré sa týkajú života miestnej cirkvi - napríklad pastoračnej a administratívnej organizácie diecézy, liturgického a sviatostného života, situácie v oblasti katechézy a vyučovania náboženstva, služby kňazov, rehoľných spoločenstiev. Túto správu biskupi posielajú prostredníctvom apoštolskej nunciatúry do Vatikánu do konca marca 2015. Na návštevu do Vatikánu pocestujú diecézni aj pomocní biskupi. 

 

Na plenárnom zasadaní odznela tiež správa o stave prípravy bilaterálnej zmluvy o uznávaní akademických titulov medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Táto zmluva má uľahčiť uznávanie akademických titulov absolventov pápežských univerzít. V tejto chvíli pokračujú podľa KBS konštruktívne rokovania, ktorých cieľom je zhodnúť sa na spoločnom texte zmluvy. 

 

Konferencia biskupov Slovenska má štyri komisie a 17 rád, ktoré každoročne podávajú správu o svojej činnosti. V uplynulom roku medzi najaktuálnejšie témy patrila rodina. Rada pre rodinu využila túto príležitosť na spropagovanie prípravy na manželstvo a ponúkla školenia o prirodzenom plánovaní rodičovstva. Komisia pre katechizáciu a školstvo podala správu o príprave učebníc náboženskej výchovy pre základné a stredné školy, ktorá je v záverečnej fáze. Tento rok na jeseň sa budú tlačiť prvé učebnice a začne sa tiež príprava elektronickej učebnice pre 3. a 4. ročník stredných škôl. 

 

KBS pripravuje nový preklad Rímskeho misála. Biskupi odsúhlasili tri časti nového prekladu pre Adventné, Vianočné a Pôstne obdobie. Dokončením liturgického spevníka poverili odborníkov z Katolíckej univerzity na čele s Jurajom Lexmannom. 

 

Správu biskupom prednieslo i Hnutie kresťanských spoločenstiev detí eRko. Zaznelo v nej, že kolednícka zbierka Dobrá novina sa stretla s veľkým úspechom. Vyzbierali takmer jeden milión eur, ktoré sa použijú na podporu rozvojových projektov pre deti a rodiny v Afrike. Organizátori skonštatovali, že sa zvyšuje počet účastníkov Dobrej noviny. Minulý rok sa zapojilo 681 farností a koledovalo 21 200 detí. Predstavená bola aj správa o 25. výročí časopisu Rebrík a jeho perspektívach do budúcnosti. Správu o činnosti podala tiež Rada pre mládež a univerzity. Jej členovia informovali o príprave mládežníckeho stretnutia, ktoré bude od 31. júla do 2. augusta 2015 v Poprade a nesie pracovný názov P 15. Toto stretnutie je naplánované ako príprava na Svetový deň mládeže v Krakove 2016. O duchovnú prípravu sa starajú diecézy. Jej súčasťou je tzv. Čistý rok, ktorý ideovo vychádza z témy, ktorú pre Svetový deň mládeže v Krakove vybral Svätý Otec František: "Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha". P 15 nadväzuje na predvlaňajšie R 13, ktoré sa konalo v Ružomberku a zúčastnilo sa na ňom 3 000 mladých ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies