Konferencia v Maroku je prvým stretnutím Parížskej dohody

NETKY.SK • 7 November 2016, 15:38 • 2 min
Konferencia v Maroku je prvým stretnutím Parížskej dohody

BRATISLAVA - V marockom Marrákeši sa dnes začalo 22. zasadnutie strán Rámcového dohovoru o zmene klímy (COP 22), ktoré je zároveň 12. stretnutím členských strán Kjótskeho protokolu a prvým zasadnutím strán Parížskej dohody, ktorá vstúpila do platnosti v piatok.

slovakia

left justify in out

Na konferencii počas rokovaní na najvyššej úrovni bude Slovensko a zároveň Európsku úniu zastupovať minister životného prostredia László Sólymos a štátny tajomník rezortu Norbert Kurilla. Ako vo vyhlásení informoval Odbor komunikácie ministerstva životného prostredia, už pred otvorením konferencie sa uskutočnilo niekoľko koordinačných stretnutí členských krajín EÚ pod vedením slovenského predsedníctva, na ktorých sa dohodlo konečné znenie pozícií EÚ.


Na konferencii COP 22 budú zmluvné strany Parížskej klimatickej dohody diskutovať o jej implementácii, detailoch kontroly a podávaní správ o jej napĺňaní. "Ide najmä o započítavanie národne stanovených príspevkov a poskytovanie informácií na zabezpečenie ich transparentnosti, návod na používanie národného registra, zamedzenie dvojitého započítavania, ďalšie odporúčania o adaptačných komunikáciách, započítavanie poskytnutých verejných financií, vybudovanie technologického rámca či vstupy pre globálne hodnotenie a jeho modality," uvádza sa vo vyhlásení s tým, že významnou súčasťou konferencie bude aj stretnutie ministrov ku klimatickému financovaniu.


Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015. Jej dlhodobým cieľom je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia, podľa možnosti výrazne pod túto hodnotu v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. Zmenu má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov a postupný prechod na nové technológie. Parížska dohoda zaväzuje každú krajinu vrátane Slovenska k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Záväzky jednotlivých štátov, ktoré nie sú súčasťou dohody, majú byť každých päť rokov preverované a posilňované.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona