Konferencia SFZ schválila prerozdelenie členských príspevkov medzi kluby

NETKY.SK • 18 November 2016, 13:56 • 2 min
Konferencia SFZ schválila prerozdelenie členských príspevkov medzi kluby

POPRAD - Prerozdelenie členských príspevkov medzi kluby, ktoré podporujú mládež, bolo podľa prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika najdôležitejším bodom konferencie SFZ v Poprade. Prvý muž slovenského futbalu zároveň vystúpil aj s príspevkom o odmeňovaní reprezentantov reprezentačného A-mužstva. Delegáti konferencie nezabudli ani na majstrov Európy z roku 1976, ktorých vymenovali za čestných členov SFZ.

slovakia

left justify in out

Z pohľadu Jána Kováčika bolo najdôležitejším bodom konferencie prerozdelenie vyzbieraného členského jednotlivým klubom. Podmienkou však bolo, aby kluby mali aj mládežnícke družstvá. "To je správa, na ktorú všetci čakali. Takmer pol milióna eur bude prerozdelených pre všetky kluby, ktoré majú mládežnícke družstvá podľa počtu týchto mládežníckych družstiev. Delegáti konferencie boli prostredníctvom svojich regionálnych šéfov priebežne informovaní o tomto procese a tak to dnes už prebehlo hladko," uviedol Kováčik.

 

Podľa prezidenta SFZ boli vygenerované finančné prostriedky vo výške 440-tisíc eur, ktoré sú určené na rozdelenie. Táto suma ešte nie je definitívna a po vybraní členského od individuálnych členov sa ešte navýši. Konečný počet klubov, ktoré majú nárok na vyplatenie finančných prostriedkov je 1295 s 2939 aktívnymi družstvami.

 

V programe zasadnutia bol aj návrh na systém odmeňovania reprezentantov SR "A." Výkonný výbor SFZ schválil v súlade so "Štatútom reprezentanta" návrh dohody o odmene hráčov a realizačného tímu SR "A" na kvalifikačný cyklus MS 2018. Obsahom dohody bola odmena hráčom za kvalifikačný a priateľský zápas v závislosti od súpera a výsledku a návrh rozdelenia prémií od FIFA v prípade postupu na MS 2018. "Chceme zabrániť prípadnému budúcemu meneniu odmien za postup na ME a MS. SFZ by za postup získal určitý finančný obnos a sme presvedčení, že jedna tretina pre hráčov a realizačný tím z tejto sumy, je dostatočná. Po stretnutiach s predstaviteľmi rôznych futbalových zväzov z Európy vieme, že viaceré zväzy majú toto prerozdelenie podobné. Téma štartovného, ktoré navrhovali reprezentanti, bola pre nás neprijateľná. V žiadnom prípade to nebola motivujúca odmena. Neviem si predstaviť, že by sme dali hráčom také štartovné bez ohľadu na výsledok," poznamenal Kováčik.

 

Výška odmeny za konkrétny zápas bude závislá od odmeny schválenej Výkonným výborom SFZ v zmysle dohody o odmene hráčov a realizačného tímu a od konečného výsledku. Odmena bude vyplatená vo výške 50% po skončení zápasu. Zvyšná časť vo výške 50% v úhrne za všetky odohraté zápasy bude vyplatená len v prípade postupu reprezentácie na finálový turnaj.

Výška odmeny v kvalifikačnom zápase sa stanovuje na základe dvoch kritérií. Prvým z nich je náročnosť súpera podľa jeho aktuálneho umiestnenia v rebríčku FIFA a zároveň aj atraktivita súpera z pohľadu predaja marketingových práv. Uplatňuje sa zásada, že čím je súper kvalitnejší, tým je vstupná odmena na rozdelenie vyššia. Druhým kritériom je výsledok. Výška odmeny je v princípe určená na 100% pri výhre a 50% pri remíze. V prípade prehry v akomkoľvek zápase bez ohľadu na súpera a povahu zápasu nemajú hráči nárok na žiadnu odmenu.

 

Na konferencii v Poprade prijal SFZ dvadsiatich čestných členov, ktorí v roku 1976 zvíťazili na majstrovstvách Európy v Belehrade. Novými čestnými členmi SFZ sú Anton Ondruš, Marián Masný, Koloman Gögh (in memoriam), Ladislav Jurkemik, Alexander Vencel, Ján Švehlík, Jozef Čapkovič, Dušan Galis, Ján Pivarník, Jozef Móder, Pavol Biroš, Karol Dobiaš, Dušan Herda, Pavol Michalík, Jaroslav Pollák, Antonín Panenka, František Veselý (in memoriam), František Štambacher, Ivo Viktor, Zdeněk Nehoda a Václav Ježek (in memoriam).

Štvorica ocenených, ktorí získali Zlaté odznaky SFZ:

 

Mikuláš Bojko bol dlhoročným sekretárom Bratislavského futbalového zväzu a ObFZ Bratislava-vidiek, pričom významne prispel k rozvoju futbalu v tomto regióne. Je držiteľom Ceny fair-play MUDr. Ivana Chodáka, strieborného odznaku SFZ i pamätného listu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

 

Milan Bródy bol pri príležitosti životného jubilea (70 rokov) ocenený za svoju dlhoročnú činnosť v prospech slovenského a bratislavského futbalu. Dlhých 17 rokov pôsobil v pozícii rozhodcu a 8 rokov ako delegát - pozorovateľ v najvyššej slovenskej súťaži.

 

Vladimír Gavalier sa v decembri dožije okrúhlej sedemdesiatky a Zlatý odznak SFZ dostal za dlhoročnú funkcionársku činnosť vo Východoslovenskom futbalovom zväze. Po hráčskej kariére pôsobil ako rozhodca a delegát - pozorovateľ rozhodcov v regionálnych a republikových súťažiach. Bol členom rady VsFZ a podpredsedom Popradského futbalového zväzu.

 

Bartolomej Magyar bol na ocenenie navrhnutý Východoslovenským futbalovým zväzom za dlhoročnú činnosť vo VsFZ a pri príležitosti životného jubilea - 70 rokov. Futbal hrával na regionálnej úrovni, neskôr pôsobil ako klubový lekár viacerých klubov východoslovenského regiónu. V roku 2006 získal Cenu fair-play MUDr. Ivana Chodáka za záchranu ľudského života po zrážke brankára a hráča v stretnutí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies