Konfederácia politických väzňov si piatok pripomenie obete okupácie

NETKY.SK • 15 August 2016, 13:07 • 2 min
Konfederácia politických väzňov si piatok pripomenie obete okupácie

BRATISLAVA - Obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968 pripomenie v piatok verejnosti Konfederácia politických väzňov Slovenska. Konfederácia pozýva na pietnu spomienku v piatok 19. augusta o 10:00 k pamätnej tabuli obetí okupácie pred budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Po kladení vencov vystúpia s prejavmi hostia. Na programe pietnej spomienky na obete okupácie sa zúčastní Čestná stráž Ozbrojených síl SR a zahrá Vojenská hudba Ozbrojených síl SR, agentúru SITA o tom informoval Peter Sandtner z Konfederácie politických väzňov Slovenska. Zároveň na sobotu avizoval pietnu spomienku na politických väzňov v Leopoldove.


Konfederácia politických väzňov zároveň pozýva na pietnu spomienku na nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom v sobotu 20. augusta v Leopoldove. Program sa začne o 9:30 svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca, ktorej hlavným celebrantom bude ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Následne sa o 11:00 uskutoční pietna spomienka spojená s kladením vencov k pamätnej tabuli pri bráne Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Po prehliadke Expozície histórie väzenstva na Slovensku program vyvrcholí na bývalom väzenskom cintoríne pietnou spomienkou pri pamätníku politických väzňov, ktorí zomreli v Leopoldove a panychídou pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa, ktorú bude slúžiť väzenský kaplán v Leopoldove Rastislav Firment, avizovala pre médiá Konfederácia politických väzňov Slovenska.


V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojaci piatich krajín Varšavskej zmluvy - Bulharska, Maďarska, NDR, Poľska a ZSSR vtrhli na územie Československej socialistickej republiky. Na "akte internacionálnej solidarity" sa nepodieľalo Rumunsko. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a NDR sa neskôr stiahli, no ZSSR rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Sovietske vojská sa stiahli až v roku 1991. Invázia zmarila všetky nádeje vkladané do reformného demokratizačného procesu v Komunistickej strane Československa (KSČ), ktorý vrcholil počas Pražskej jari v roku 1968 spojenej najmä s menom Alexandra Dubčeka. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených. Československá vláda zaznamenala v septembri 1968 od 21. augusta do 3. septembra 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90. Počty zranených sa líšili. Vojská Varšavskej zmluvy za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy korún.

 

Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. Po invázii nastala politika normalizácie. Znamenala prenasledovanie účastníkov obrodného procesu, cenzúru a masovú emigráciu Čechov a Slovákov. Definitívny koniec Pražskej jari prišiel v apríli 1969, keď sa do vedenia KSČ dostal Gustáv Husák. Sovieti postupne posilňovali svoju moc. Prosovietska, husákovská KSČ vytvorila rozsiahly systém kontrolovaný a udržovaný ŠtB. Mnoho aktivistov usilujúcich sa o reformu socialistického systému, demokratizáciu pomerov v spoločnosti počas Pražskej jari prišlo o prácu, niektorí skončili vo väzniciach. Pádu komunistického režimu sa Československo dočkalo 17. novembra 1989. V súvislosti s pozvaním sovietskych vojsk do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies