Konfederácia odborových zväzov presadzuje rovnaké podmienky bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 14:45 • 2 min
Konfederácia odborových zväzov presadzuje rovnaké podmienky bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia

BRATISLAVA - Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) sa Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR pripája k odborom v celej Európe, ktoré vyzývajú nielen na rýchle prijatie navrhovanej smernice EÚ o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom, ale aj na rovnaké mzdové ohodnotenie mužov a žien. Informoval o tom agentúru SITA poradca pre komunikáciu Roland Klokner.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že Ústava SR a ostatná legislatíva zaručujú rovnaké zaobchádzanie, ak ide o prístup k zamestnaniu, o odmeňovanie a pracovný postup, odborné vzdelávanie či pracovné podmienky, slovenské ženy sú aj v 21. storočí stále v nevýhodnejšom postavení ako muži, píše sa v tlačovej správe KOZ.

Podľa štatistiky, ktorú uvádza KOZ, z ekonomicky aktívnych žien má 46 percent žien úplné stredné vzdelanie, zatiaľ čo u mužov je to len 43 percent. Vysokoškolské vzdelanie má 27 percent žien, naproti tomu u mužov je to 19 percent. Ženy sú síce vzdelanejšie ako muži, ich prístup na trh práce je však oveľa komplikovanejší a aj samotný pracovný život a odmeňovanie sú negatívne ovplyvnené diskrimináciou. Ak porovnáme odmeňovanie žien s ukončeným vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa a mužov s identickým vzdelaním, muži zarábajú o 30 percent viac ako ženy, konštatuje sa v štatistike.

Slovenské ženy podľa KOZ narážajú v súvislosti s pracovnou kariérou na množstvo bariér. Zložitý je ich návrat na trh práce po materskej dovolenke, ktorý úzko súvisí s nedostatkom predškolských zariadení a nízkou finančnou podporou štátu v starostlivosti o dieťa. Nedocenené vzdelanie a diskriminácia žien na pracovnom trhu sa odráža aj v rozdielnom odmeňovaní na jednotlivých pracovných pozíciách. „Zaužívané stereotypy, že žena ako matka nie je flexibilná do takej miery ako muž a bude častejšie vymeškávať v práci z dôvodu starostlivosti o dieťa, sa negatívne odrážajú na výške ich miezd. Zamestnávatelia preto zvyknú pred ženami s deťmi uprednostniť iných uchádzačov,“ objasnila viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

KOZ SR presadzuje rovnaké podmienky bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia, že ženy a muži majú právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu alebo za prácu rovnakej hodnoty. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien zároveň vyzývajú na rýchle prijatie navrhovanej smernice EÚ o zosúlaďovaní rodinného a pracovného života, ktorá bude mať výrazný vplyv na zvýšenie pracovných príležitosti žien a posilnenie ich práv.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies