Konfederácia britského priemyslu zhoršila vyhliadky britskej ekonomiky

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 08:58 • 2 min
Konfederácia britského priemyslu zhoršila vyhliadky britskej ekonomiky

LONDÝN - Konfederácia britského priemyslu (CBI) dnes zhoršila vyhliadky ostrovnej ekonomiky. Dôvodom je neistota pred júnovým referendom o vystúpení Británie z Európskej únie, ktorá má negatívny vplyv na investície. Informovala o tom agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

CBI dnes preto zredukovala svoj odhad rastu britskej ekonomiky v rokoch 2016 a 2017 na 2 % z pôvodne očakávaných 2,3 % v tomto a 2,1 % v nasledujúcom roku.

 

Podľa konferencie sa už totiž objavili signály, že viaceré firmy odložili investície pre neistý výsledok referenda.

Motorom britskej ekonomiky by mali byť práve výdavky domácností a firiem. Ale referendum v kombinácii so zhoršovaním vyhliadok globálnej ekonomiky, vrátane slabšieho výkonu Číny, predstavujú pre britskú ekonomiku vážny problém.

 

CBI odhaduje, že domácnosti sa budú podieľať až 80 % na raste britského hospodárstva, ale zároveň sa tempo zvyšovania ich výdavkov spomalí. Čiastočne k tomu prispeje aj inflácia, ktorá by mala počas týchto dvoch rokov rásť.

 

Konfederácia predpovedá, že centrálna banka v druhom polroku 2017 po dlhom čase zvýši kľúčové úrokové sadzby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies