Konečný Sulíkov verdikt k soche padne v stredu

NETKY.SK • 21 September 2010, 12:22 • 2 min
Konečný Sulíkov verdikt k soche padne v stredu

Konečný Sulíkov verdikt k soche padne v stredu

slovakia

left justify in out

img

Konečný verdikt ku kontroverznej jazdeckej soche kráľa Svätopluka z dielne sochára minulého režimu Jána Kulicha umiestnenej na nádvorí Bratislavského hradu oznámi predseda Národnej rady SR Richard Sulík v stredu. Zároveň zverejní aj ďalší postup. V hre sú podľa neho všetky tri riešenia, ktoré navrhla deväťčlenná expertná komisia - sochu premiestniť v rámci areálu, dať ju múzeu alebo ju vrátiť autorovi Jánovi Kulichovi. Predseda parlamentu sa stretol aj s autorom sochy a stretnutie označil za "konštruktívne a príjemné".

Jazdeckú sochu kráľa Svätopluka odhalili na nádvorí Bratislavského hradu 6. júna, týždeň pred parlamentným voľbami. Jej inštalovanie iniciovali traja najvyšší ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico, ktorí boli aj hlavnými aktérmi slávnostného odhalenia.

Jazdecká socha a jej umiestnenie na Bratislavskom hrade od začiatku vyvolávala protichodné reakcie. Otázne bolo aj financovanie sochy - najvyšší ústavní činitelia založili občianske združenie, ktoré vyberalo prostriedky na projekt. Mesiac po odhalení sochy sa hovorilo o vyzbieraných 130-tisícoch eur, čo je menej ako polovica avizovaných nákladov.

Najväčšiu diskusiu vyvolala umelecká a historická hodnota sochy. Umelci kritizovali autora diela Jána Kulicha, ktorý bol sochárom minulého režimu, a žiadali odstránenie sochy z nádvoria hradu. Odborníci upozornili na symbol na štíte Svätopluka, ktorý pripomína znak Hlinkovej gardy z vojnového slovenského štátu. Problémom bol aj nápis na podstavci.

Expertnú komisiu, ktorá mala posúdiť umelecký a historický aspekt diela, zostavil Sulík ako nový predseda parlamentu po voľbách. Komisiu aj plány na prípadné odstránenie sochy už kritizoval expremiér a súčasný podpredseda parlamentu Fico. O Sulíkovi vyhlásil, že niekto, kto "presadzuje legalizáciu marihuany a iné voľnomyšlienkarstva, nemá žiadne morálne právo rozhodovať o duchovnom dedičstve a o soche." Fico sa chystal urobiť všetko proti odstráneniu sochy, ktorú podľa jeho slov kardinál Korec označil za požehnanie. Za zachovanie sochy sa zasadzuje aj Matica slovenská. Výber členov komisie "známych svojimi ideologickými a militantne-negativistickými názormi" označili za tendenčný a žiadali doplnenie komisie o niektorých matičiarov. Verejné útoky na sochu označili za "národný nihilizmus" a vytvorenie komisie za alibizmus.

Pri soche Svätopluka sa už konali viaceré protesty, mierili k nej aj pravicoví extrémisti na národnú púť. Polícia ich však na nádvorie Bratislavského hradu nepustila.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona