Konečne! Najvyšší súd v Indii vyhlásil sex s detskými nevestami za znásilnenie

NETKY.SK • 11 Október 2017, 16:00 • 2 min
Konečne! Najvyšší súd v Indii vyhlásil sex s detskými nevestami za znásilnenie

NAÍ DILLÍ - Indický najvyšší súd vyhlásil sex s detskými nevestami za znásilnenie. Zrušil tak právnu doložku v zákone o znásilnení, ktorá umožňuje mužom mať pohlavný styk so svojimi neplnoletými manželkami.

slovakia

left justify in out

Doteraz mohli mať podľa doložky sex s manželkami, ak boli staršie ako 15 rokov aj napriek tomu, že zákonom určená hranica pre spôsobilosť k pohlavnému styku je až 18 rokov.

Rozhodnutie súdu umožňuje manželkám mladším ako 18 rokov nahlásiť znásilnenie manželom. Musia tak však urobiť do roku od daného incidentu. Aktivisti za ženské práva verdikt privítali. "Toto je významný rozsudok, ktorý napráva historickú krivdu voči dievčatám. Ako by mohlo byť manželstvo použité ako kritérium na diskrimináciu dievčat?" vyjadril sa pre spravodajský portál BBC Vikram Šrívastava z ľudskoprávnej organizácie Independent Thought, ktorá bola jedným zo žalobcov.

 

Manželstvo uzavrie každoročne v rozpore so zákonom 7,5 milióna dievčat

Podľa korešpondentky BBC Geety Pandey však aj napriek vrelému prijatiu verdiktu, jeho naplnenie bude v Indii, kde pretrváva rozmach detských sobášov, náročné. "Súdy a polícia nemôžu ľuďom monitorovať spálne a neplnoleté dievča, ktoré je už vydaté, takmer vždy so súhlasom rodičov, nebude mať odvahu na to, aby išla na políciu a podala na manžela sťažnosť," uviedla. Podľa indickej vlády sú detské sobáše "prekážkou k takmer každému rozvojovému cieľu: zlikvidovaniu chudoby a hladovania, dosiahnutiu všeobecného základného vzdelania, propagovania rovnosti pohlaví, ochrany životov detí a zlepšovania zdravotných podmienok žien".

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies