Konečne! K 400 webom verejnej správy nám stačí už len 1 aplikácia

NETKY.SK • 20 Jún 2022, 13:02 • 2 min
Konečne! K 400 webom verejnej správy nám stačí už len 1 aplikácia

BRATISLAVA - Prichádza rozhodujúci krok pre to, aby občania mohli s úradmi komunikovať pohodlne len cez mobil. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) predstavilo prvú fázu revolučného digitálneho projektu.

slovakia

left justify in out

Od pondelka 20. júna spúšťajú mobilnú aplikáciu Slovensko v mobile, ktorej súčasťou je tiež Mobilné ID. Vďaka tomu sa do Ústredného portálu verejnej správy – Slovensko.sk prihlásia užívatelia už bez čítačky a len jednoducho pomocou aplikácie. Postupne budú elektronické mobilné služby štátu rozširovať a budú prístupné nielen pre doterajších užívateľov Slovensko.sk, ale pre všetkých občanov.

 

img

Predseda predstavenstva Slovensko IT Pavol Miroššay

 

Mobilné ID je odteraz prístupné pre doterajších užívateľov portálu Slovensko.sk a umožní prístup k viac ako 400 webom a elektronickým službám verejnej správy. 

 

Slovensko v mobile budú zavádzať do praxe postupne v niekoľkých fázach. V prvej fáze mobilná aplikácia, okrem prihlásenia sa do elektronickej schránky, ponúka ďalšie užitočné služby:

 

- Kalendár notifikácií, v ktorom je už priamo nastavených 40 najdôležitejších dátumov a štátnych sviatkov. V kalendári občania nájdu termíny k podaniu daňového priznania, hláseniu o vyúčtovaní daní, termín možnosti zmeny zdravotnej poisťovne, či termín pre zmenu minimálnych odvodov do Sociálnej poisťovne a ďalšie.

 

- Medzi službami, ktoré budú cez prihlásenie prostredníctvom aplikácie Slovensko v mobile prístupné patria ďalej napr. výpis z obchodného registra, či podanie žiadosti o zasielanie notifikácie o konci platnosti emisnej a technickej kontroly vozidla.

 

- Jednoduchšie bude tiež vybavovanie náhradných cestovných dokladov, v prípade ich straty alebo odcudzenia.

 

- Registrácia pred cestou do zahraničia

 

- Prehľad o plnení daňových povinností

 

img

Veronika Remišová 

 

„Do dvoch rokoch vybudujeme úplne nový digitálny systém služieb štátu, nové Slovensko.sk, ktoré uľahčí život všetkým. Na novom portáli občania nájdu všetky užitočné informácie aj návody, ako riešiť svoje životné situácie. V budúcnosti budú mať vo svojom osobnom profile napríklad aj schránku správ, kam im úrady budú doručovať dokumenty na podpis. Cez mobil budeme môcť tiež zaplatiť napríklad aj miestne poplatky, alebo daň za psa, a konečnou fázou bude, že v mobile budeme mať aj samotné doklady ako sú občiansky či vodičský preukaz. Výsledkom bude fungujúci digitálny štát s dobrými a kvalitnými službami pre občanov,“ uviedla vicepremiérka Veronika Remišová.

 

Prečítajte si tiež: Koniec zbytočným obmedzeniam! Všeobecný lekár by mohol predpísať viac liekov




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies