Kondolenčná kniha je otvorená do 12:00

NETKY.SK • 12 Október 2016, 11:34 • 2 min
Kondolenčná kniha je otvorená do 12:00

BRATISLAVA – Verejnosť sa môže prísť dnes od 12:00 do 18:00 rozlúčiť zo zosnulým prvým slovenským prezidentom Michalom Kováčom do Rytierskej siene na Bratislavskom hrade, kde vystavia jeho telo.

slovakia

left justify in out

Kondolenčná kniha, ktorá je v Prezidentskom paláci, je pre verejnosť otvorená dnes do 12:00. Kondolenčné knihy boli prístupné aj na všetkých zastupiteľských úradoch v zahraničí. Štátny pohreb Michala Kováča bude vo štvrtok, zúčastnia sa na ňom aj zahraniční hostia – český prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus. Prezidenta uložia do krypty na Ondrejskom cintoríne len za účasti najbližšej rodiny.

 

Vo štvrtok napoludnie budú päť minút vyzváňať zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa v tomto čase začne presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami budú lemovať príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Rakvu prevezú vojaci podľa historických tradícií na lafete delostreleckej húfnice. Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo. Okolo lafety budú pochodovať príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. Na záver smútočného sprievodu budú pochodovať tri vojenské útvary: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl. Približne o 13:00, po hymne a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca, zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja.

 

Po rozlúčke v Prezidentskom paláci telesné pozostatky Michala Kováča prevezú na civilnom vozidle na zádušnú omšu do Dómu sv. Martina, kam je pozvaná aj verejnosť. Pri Dóme sv. Martina bude tiež umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať celý priebeh štátneho pohrebu od 11:00. Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Houda Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

 

Prezident Michal Kováč bude pochovaný na Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti. Na pohrebe budú aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.
V deň pohrebu bude štátny smútok od 8:00 do 17:00. Ministerstvo vnútra už vyzvalo všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku. Štátne vlajky by mali byť spustené do pol žrde a vyvesené budú aj čiernej zástavy. Zakázané sú hazardné hry.

 

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti tejto nemocnice ho previezli v piatok 30. septembra. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies