Koncesionárske poplatky sa budú pravdepodobne zvyšovať

NETKY.SK • 4 December 2017, 07:46 • 2 min
Koncesionárske poplatky sa budú pravdepodobne zvyšovať

BRATISLAVA – Súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník avizuje, že koncesionárske poplatky pôjdu nahor, v televízii a rozhlase sa mu nepodarilo nájsť dostatok finančných prostriedkov na zlepšenie kvality vysielaného programu.

slovakia

left justify in out

Výška koncesionárskych poplatkov sa na Slovensku nemenila takmer 15 rokov. Slovenské domácnosti platia za verejnoprávne média 4,64 eura mesačne, teda takmer 56 eur ročne. Oproti ostatných európskym krajinám platíme zanedbateľnú čiastku, keďže ceny za verejnoprávne televízie sa bežne pohybujú na hranici až 135 eur ročne. Toto sa však môže zmeniť. Rezník totiž pred pár dňami na rokovaní Rady RTVS avizoval, že má v pláne tento poplatok na Slovensku navýšiť, o akú sumu by malo ísť nespresnil.

 

„Vo vhodnom čase predložíme množstvo argumentov, prečo by to tak malo byť,“ poznamenal riaditeľ RTVS. So zvyšovaním poplatkov zásadne nesúhlasí strana SNS, ktorá ho pri výberovom konaní tak podporovala. Podpredseda národniarov Anton Hrnko teraz nevylučuje, že svoj postoj zmenia. „Kedysi pán predseda Danko povedal, že najprv musí vidieť výsledky. Tie ale zatiaľ nie sú a beží to v starých koľajach,“ povedal Hrnko pre aktuality.sk. Už o niekoľko dní sa uskutoční stranícke rokovanie SNS, po ktorom bude ich postoj k navyšovaniu poplatkov jasnejší. „Uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Ale rozprávať pred Vianocami o takýchto veciach, prečo to robíte?“ poznamenal Hrnko. 

 

img

 

Pred časom sa o navýšenie koncesií pre RTVS pokúsil aj minister kultúry Marek Maďarič. Ten dokonca vypracoval aj návrh zákona, ktorý by tieto poplatky mal upravovať. Narazil však na nesúhlas SNS a tak sa rozhodol počkať na návrh koaličného partnera, ktorý zatiaľ so žiadnym návrhom neprišiel. Rezníkove rozhodnutie minister podporuje a víta.

 

img

 

Výška koncesionárskych poplatkov nie je jediným problémom, ktorý Rezníka trápi. Momentálne sa snaží vybaviť až 30-miliónov eur na rekonštrukciu sídla televízie, o ktoré požiadal ministra kultúry. Rezort však upozornil, že platný systém financovania RTVS, či už cez Zmluvu so štátom alebo zo štátneho rozpočtu, takýto krok neumožňuje. „Poskytnutie financií na rekonštrukciu budov podlieha povinnosti získať novú notifikáciu štátnej pomoci, čo znamená najmenej niekoľkomesačné rokovanie s Európskou komisiou. Ak by sme v tejto chvíli požiadali komisiu o schválenie nového modelu financovania RTVS, museli by sme zrejme zastaviť súčasný systém, a to znamená neposkytnúť RTVS ani navrhnutých 26 miliónov cez zmluvu so štátom a počkať až na výsledok rokovania s Európskou komisiou,“ vysvetľuje hovorca rezortu Bednár. Zároveň dodáva, že vedenie verejnoprávneho telerozhlasu zatiaľ s ministerstvom kultúry nepodpísalo ani rámcovú zmluvu so štátom. Ide o nevyhnutný predpoklad, aby RTVS mohla čerpať spomínaných 26 miliónov eur zo Zmluvy so štátom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies