Koncesionár 1.balíka PPP je sklamaný rozhodnutím nepokračovať v projekte

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:24 • 2 min
Koncesionár 1.balíka PPP je sklamaný rozhodnutím nepokračovať v projekte

Koncesionár 1.balíka PPP je sklamaný rozhodnutím nepokračovať v projekte

slovakia

left justify in out

img

Konzorcium Slovenské diaľnice, a.s., ktoré malo zabezpečiť výstavbu vybraných úsekov diaľnice D1 prostredníctvom prvého balíka tzv. PPP projektov, je sklamané rozhodnutím ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) nepokračovať v tomto projekte. Podľa stanoviska konzorcia k tomu došlo "napriek enormnému úsiliu na strane koncesionára v posledných týždňoch po tom, ako vláda požiadala o zmeny v dohodnutých podmienkach v prospech verejného obstarávateľa".
      V snahe naplniť očakávania vlády v najvyššej možnej miere konzorcium údajne urobilo ústupky, výsledkom ktorých malo byť zníženie ceny za dostupnosť výrazne pod úroveň konečnej ponuky, ktorá bola vysúťažená v tendri uzavretom v januári 2009. "Konzorcium vyslovuje nesmierne sklamanie nad rozhodnutím vlády, o to viac, že dokázalo zabezpečiť plné financovanie projektu, vo variante so štátnou garanciou aj bez nej, čo bolo MDPT preukázané 18. júna 2010," tvrdí v stanovisku mediálny zástupca konzorcia Karol Wolf.
      Zároveň pripomína, že v rovnakom čase pokračovalo posudzovanie environmentálnej sťažnosti zo strany neziskovej organizácie aj posudzovanie štátnej garancie na časť úveru od Európskej investičnej banky (EIB) v príslušných orgánoch Európskej únie (EÚ). "Tieto záležitosti, ktoré znemožnili uskutočnenie finančnej uzávierky, však v žiadnom prípade nespadajú do kompetencie a vplyvu koncesionára. Mohli byť však vyriešené v krátkom období po letných prázdninách Európskej komisie a finančná uzávierka mohla byť dosiahnutá v tomto roku," dodáva Wolf.
      Šéf rezortu dopravy dnes oznámil, že nepredĺžil termín finančného uzatvorenie prvého balíka PPP, ktorý sa mal použiť na výstavbu vybraných úsekov D1. "Ani do 30. augusta nám nebola dodaná uzávierka zmluvy, preto exspirovala. Rozhodol som sa viackrát nepredlžovať tento proces, keďže ministerstvo nemá istotu, že prvý balík bude finančne krytý a bude možné výstavbu začať v celom rozsahu," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii.
      Minister uviedol, že chce, aby sa na Slovensku aj naďalej stavali diaľnice, ale zodpovedne a transparentne. "Máme zdroje z eurofondov a v štátnom rozpočte sa tiež nájdu finančné prostriedky," priblížil. Neobáva sa pritom, že by od rezortu financií nedostal peniaze na výstavbu diaľnic.
      Uzavretie prvého balíka na výstavbu D1 sa v minulosti opakovane posúvalo. Prvý raz z polovice apríla na koniec mesiaca, následne do 28. mája, potom ho Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR po rokovaniach s EK odsunulo do 11. júna a následne do konca júna. Posledný termín bol 30. august tohto roka, ktorý sa už minister dopravy rozhodol ďalej nepredlžovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies