Koncertné nahrávky The Beatles z roku 1962 pôjdu do dražby

NETKY.SK • 16 Február 2015, 15:53 • 2 min
Koncertné nahrávky The Beatles z roku 1962 pôjdu do dražby

BRATISLAVA - Londýnsky aukčný dom Ted Owen & Co bude 26. marca dražiť nahrávky legendárnej kapely The Beatles pochádzajúce z hamburského Star-Clubu.

slovakia

left justify in out

 Ide o celkovo 33 skladieb, ktoré zaznamenali počas koncertov v decembri 1962. Nachádzajú sa medzi nimi aj piesne ako Twist And Shout, I Saw Her Standing There či coververzie hitu Roll Over Beethoven Chucka Berryho alebo skladby Your Feet's Too Big Fatsa Wallera.

 

Nahrávky dal do dražby Larry Grossberg, ktorý v minulosti investoval 100-tisíc libier do úprav niektorých skladieb, aby mohli v roku 1977 vyjsť na albume Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962. "Počas ich koncertov v Hamburgu boli vlastne komediantmi. John Lennon vyšiel na pódium so záchodovou doskou okolo krku a napodobňoval Hitlera. Museli ľudí zabávať, pretože to bol striptízový klub. Ide o jednu z mála možností, kedy ich môžete počuť hrať coververzie piesní od umelcov, ktorých mali radi. Sú tam aj také skladby, ktoré by ste nikdy neočakávali, že ich zahrajú, ako napríklad Your Feet’s Too Big. V tých časoch boli slobodní a mohli predviesť akúkoľvek pieseň chceli," uviedol Grossberg, ktorý stanovil minimálnu predajnú cenu medzi 100 a 150-tisíc libier (v prepočte približne 135 až 202-tisíc eur). 

 

The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi najväčšie hity skupiny patria skladby Please Please Me, She Loves You, I Want to Hold Your Hand, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Let It Be, Come Together, All My Loving, A Hard Day's Night alebo And I Love Her. Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia Paul McCartney (basgitara, spev) a Ringo Starr (bicie, spev) sú stále hudobne aktívni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies