Koncern Volkswagen vlani zaznamenal rekordnú stratu 4,1 miliardy eur

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 08:44 • 2 min
Koncern Volkswagen vlani zaznamenal rekordnú stratu 4,1 miliardy eur

WOLFSBURG - Volkswagen (VW) zaznamenal vlani najvyššiu stratu vo svojej takmer 80-ročnej histórii. Dôvodom je emisný škandál. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecký koncern dnes uviedol, že v roku 2015 dosiahol stratu 4,1 miliardy eur. Príčinou sú rezervy na riešenie emisnej aféry vo výške 16,2 miliardy eur. V roku 2014 ešte koncern zaknihoval prevádzkový zisk vo výške 12,7 miliardy eur.

 

Emisný škandál má tiež finančné dôsledky pre vedenie a akcionárov. Odmeny vrcholových manažérov sa skresali takmer o 40 %. Akcionári dostanú za vlaňajšok len malú dividendu.

 

"Bez rozsiahlych rezerv a opatrení, ktoré sme schválili pre riešenie všetkých dnes predpokladaných dôsledkov, by sme mohli opäť hovoriť o celkovo úspešnom obchodnom roku," uviedol šéf koncernu Matthias Müller. Emisný škandál má veľký negatívny finančný vplyv na Volkswagen. "Máme však pevnú vôľu a prostriedky, aby sme vlastnými silami zvládli ťažkú situáciu, v ktorej sa nachádzame." Koncern má na to potrebné prostriedky. Jeho čistá likvidita predstavovala na konci roka 24,5 miliardy eur.

 

Napriek rekordnej strate dostanú majitelia kmeňových akcií, medzi ktorých patria napríklad rodiny Porscheovcov a Piechovcov, ako aj spolková krajina Dolné Sasko, dostať malú dividendu vo výške 11 centov na akciu. Prioritní akcionári dostanú 17 centov na akciu. Za rok 2014 dostali majitelia kmeňových akcií 4,80 eura a majitelia prioritných akcií 4,86 eura na akciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona