Koncepčné zmeny SRo a STV pripravíme do začiatku roku 2012

NETKY.SK • 24 August 2010, 12:20 • 2 min
Koncepčné zmeny SRo a STV pripravíme do začiatku roku 2012

Koncepčné zmeny SRo a STV pripravíme do začiatku roku 2012

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu (MKCR) pripraví návrh koncepčnej zmeny Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do 1. januára 2012. Jeho súčasťou bude aj riešenie úhrad za služby verejnosti, v minulosti známe ako koncesionárske poplatky. Tento termín stanovil šéf rezortu Daniel Krajcer, podľa ktorého ide o jednu z prioritných oblastí jeho ministerstva.
"V programovom vyhlásení vlády je jasný záväzok, že to, čo sa zruší ako zdroj financovania cez úhrady, zabezpečí výdavková časť štátneho rozpočtu. Musí sa stanoviť efektívny model, z ktorého bude jasné, čo sa bude financovať, v akom rozsahu a s akým obsahom. Úlohou štátu je zabezpečiť, aby to bolo ufinancovateľné," uviedol v rozhovore pre TASR.
Odmieta niektoré kritické hlasy, že tento krok bude de facto znamenať zoštátnenie verejnoprávnych médií. Dodal, že práve súčasný stav vyvoláva spochybňovanie ich existencie. "Ak by sme ponechali ten stav, ktorý sa neustále zhoršuje, hlavne v prípade STV, tak o dva roky by nastali obrovské tlaky na ich zrušenie," varoval. Krajcer tomu chce práve ich zásadnou reformou zabrániť.
Z jeho pohľadu ide len o terminologickú záležitosť, čo sa týka ich postavenia ako verejnoprávnej či štátnej inštitúcie. Rozhodujúci je obsah vysielania a jeho financovanie, teda aby išlo o službu verejnosti. "To je pre mňa podstatné a toto sa musí zadefinovať. To, čo sa hovorí, že keď budú STV a SRo platené z prostriedkov štátneho rozpočtu, že to bude väčšia väzba na politikov či vládu, tak to je nezmysel," konštatoval s tým, že po zadefinovaní obsahu zákonom sa minimalizuje politický vplyv na ďalšie fungovanie a financovanie verejnoprávnych médií. "Považujem to za čistejší model, za v zásade ich odpolitizovanie," poznamenal.
Práve dotácie, ktoré sa im každoročne poskytovali, dávali podľa neho priestor na rôzne ad hoc dohody, cez ktoré sa pôsobilo na samotné vysielanie či na fungovanie manažmentov. Vytvorenie rád STV, SRo a cez ne voľbu riaditeľov označil za alibistický systém. "Každý zo zvolených členov rady musel byť predtým osvojený poslaneckým klubom prevažne koaličných strán. Na čo sa tu hráme?" odkázal.
Problematika dozoru nad týmito inštitúciami bude súčasťou diskusie a pripravovanej koncepčnej zmeny. "Tak, ako je model v súčasnosti nastavený, vôbec neznamená apolitizáciu verejnoprávnych médií," uzavrel Krajcer.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies