Koncepcie obnovy pamiatok a rozvoja čitateľskej gramotnosti majú zelenú

NETKY.SK • 2 Október 2017, 16:36 • 2 min
Koncepcie obnovy pamiatok a rozvoja čitateľskej gramotnosti majú zelenú

BRATISLAVA - Vzťah detí k čítaniu a kultúre by malo pomáhať rozvíjať nové konzultačno-metodické Centrum literatúry pre mládež a podpory čítania. Zriadenie tohto centra je cieľom Koncepcie rozvoja kultúrnych a čitateľských kompetencií detí prostredníctvom kultúrnej výchovy, ktorý dnes schválila a na rokovanie vlády odporučila Rada vlády SR pre kultúru.

slovakia

left justify in out

"Spomínané centrum by sa malo sústreďovať na odbornú, konzultačnú a metodickú oblasť, na rozvíjanie umeleckých a kreatívnych aktivít na podporu čítania, rovnako by malo využívať etablované podujatia v oblasti podpory čítania, ako aj rozvíjať medzinárodnú spoluprácu a aplikovať poznatky z problematiky rozvoja kultúry čítania zo zahraničných zdrojov,“ doplnil informácie hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár.

 

V priestoroch ministerstva sa dnes členovia Rady vlády SR pre kultúru venovali i strategickému materiálu, zameranému na ochranu pamiatkového fondu. "V období rokov 2017-2022 tento strategický plán ráta s ďalším rozvojom obnovy kultúrnych pamiatok na Slovensku, ktoré sú nielen nenahraditeľným kultúrnym majetkom, ale aj významným prvkom ekonomického rozvoja Slovenska," priblížil Bednár materiál, ktorý bude taktiež schvaľovať vládny kabinet.

 

Bednár pripomenul, že i prostredníctvom dotačnej podpory ministerstva kultúry vytvára obnova pamiatkového fondu a jeho primerané využívanie potenciál rastu kvality života i zamestnanosti. "Je však potrebné dopracovať aj nové, ďalšie modely financovania obnovy pamiatkového fondu z verejných zdrojov tak, aby bola dlhodobo udržateľná,“ pripomenul Bednár.

 

Rada vlády pre kultúru je poradným orgánom vlády SR, ktorej predsedá minister kultúry. Vyjadruje sa k príprave a tvorbe strategických dokumentov v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ktoré následne odporúča vláde na schválenie. Radu tvorí 25 členov, zastúpení sú v nej nielen členovia vlády, ale aj samospráva, odborníci z rôznych oblastí kultúry, médií, zástupcovia cirkví či neziskového sektora.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies