Koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére dosiahla rekordnú úroveň!

NETKY.SK • 6 November 2013, 14:28 • 2 min
Koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére dosiahla rekordnú úroveň!

ŽENEVA - Objem skleníkových plynov v zemskej atmosfére, ktoré sú zodpovedné za klimatickú zmenu, dosiahol v roku 2012 rekordnú úroveň. Informovala o tom dnes Svetová meteorologická organizácia (WMO).

slovakia

left justify in out

"Koncentrácie všetkých dôležitých skleníkových plynov opäť dosiahli najvyššie úrovne," povedal generálny tajomník WMO Michel Jarraud, ktorého citovala agentúra Reuters. V správe WMO sa uvádza, že v rokoch 1990-2012 došlo k 32-percentnému nárastu radiačného pôsobenia - otepľovacieho účinku na atmosféru - v dôsledku prítomnosti oxidu uhličitého (CO2) a iných plynov zachytávajúcich teplo, ako sú metán a oxid dusný.

Za 80 percent nárastu sú zodpovedné emisie CO2 z fosílnych palív. Nárast objemu CO2 v rokoch 2011 a 2012 bol vyšší, ako priemerná miera rastu koncentrácie tohto plynu za uplynulých desať rokov. Od začiatku priemyselnej éry v roku 1750 sa priemerná globálna koncentrácia CO2 v atmosfére zvýšila o 41 percent, metánu o 160 percent a oxidu dusného o 20 percent.

To, čo sa deje v atmosfére, je iba jednou časťou oveľa komplexnejšieho obrazu. Len približne polovica CO2 vyprodukovaného v dôsledku ľudskej činnosti zostáva v atmosfére, zvyšok tohto plynu pohlcuje biosféra a oceány. "Rozsiahle pozorovania, ktoré uskutočnila WMO, znovu zdôrazňujú skutočnosť, že plyny zachytávajúce teplo, ktoré vznikajú v dôsledku ľudskej činnosti, narušili prirodzenú rovnováhu v atmosfére a sú hlavnou príčinou klimatickej zmeny," uviedol Jarraud.

"Medzinárodný panel o zmene klímy (IPCC) vo svojej nedávnej hodnotiacej správe zdôraznil, že koncentrácie oxidu uhličitého, metánu a oxidu dusného v atmosfére stúpli na najvyššiu úroveň za posledných 800.000 rokov," pokračoval Jarraud. "V dôsledku tejto skutočnosti zažívame väčšie extrémy počasia, ľadová pokrývka a ľadovce sa topia a hladiny morí stúpajú," doplnil. "Spomalenie klimatických zmien si bude vyžadovať rozsiahle a trvalé zníženie emisií skleníkových plynov. Musíme konať okamžite, inak ohrozíme budúcnosť našich detí, vnukov a mnohých nasledujúcich generácií," zdôraznil Jarraud. "Čas nie je na našej strane," dodal.

Správy WMO o skleníkových plynoch si všímajú ich koncentrácie v atmosfére a nevenujú sa emisiám. Emisie predstavujú to, čo do atmosféry vstupuje, koncentrácie to, čo v nej zostáva po zložitom systéme interakcie medzi atmosférou, biosférou a oceánmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona