Konašenkov: Rusko nemalo a nemá plány budovať v Sýrii leteckú základňu

NETKY.SK • 25 Január 2016, 13:12 • 2 min
Konašenkov: Rusko nemalo a nemá plány budovať v Sýrii leteckú základňu

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes odmietlo správy o plánoch na výstavbu novej leteckej základne v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov poprel, že by Rusko malo v pláne výstavbu svojej novej leteckej základne v oblasti Kamišli v Sýrii, ako o tom informovali niektoré západné médiá.

Rusko podľa neho na území Sýrskej arabskej republiky "nijaké nové letecké základne alebo dodatočné letiská pre ruské bojové lietadlá nemá a ani ich neplánuje stavať".

 

Americká televízia Fox News počas víkendu informovala, že Rusko by mohlo začať podnikať kroky na vybudovanie novej leteckej základne na severovýchode Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Televízia CNN v tejto súvislosti citovala dvoch nemenovaných predstaviteľov americkej vlády, podľa ktorých by tento vývoj mohol ešte viac skomplikovať celkovú situáciu v regióne.

 

Spomínaní vládni úradníci už uplynulý štvrtok informovali, že Spojené štáty zaznamenali presun malej skupiny ruských vojakov na severovýchod Sýrie. Pripustili, že by mohlo ísť o prieskumný tím, ktorý má možno v oblasti Kamišli nájsť miesto vhodné na letisko. Vládne zdroje dodali, že aktivity ruských vojakov monitorujú. Ako jednu z príčin uviedli aj napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom po zostrelení ruského stíhacieho bombardéra, ktorý bol zapojený do ruskej vojenskej misie v Sýrii. Turecko sa bránilo, že ruskú stíhačku zostrelilo po tom, ako narušila turecký vzdušný priestor, čo však Moskva odmietla.

 

Táto informácia sa objavila v médiách len krátko po tom, ako z družicových záberov, ktoré analyzovala konzultačná spravodajská agentúra Stratfor, vyplynulo, že americká armáda rozširuje nepoužívanú pristávaciu dráhu na severe Sýrie ovládanom Kurdmi.

 

Na snímkach vidno pristávaciu dráhu ležiacu neďaleko mesta Rumajlan, predĺženú z pôvodných 700 metrov na 1,3 kilometra, čo by stačilo pre pristávanie prepravných lietadiel Hercules, napísala uplynulý piatok stanica BBC. Lietadlá s kapacitou ako Hercules by umožnili Američanom zásobovať povstalecké sily zbraňami namiesto zhadzovania ich dodávok. Správy o vojenskej aktivite USA v severnej Sýrii sa šíria už niekoľko týždňov, tvrdí Stratfor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona