Konanie voči Miklošimu zastavili, zmluvu podpísala jeho žena

NETKY.SK • 3 December 2015, 13:37 • 2 min
Konanie voči Miklošimu zastavili, zmluvu podpísala jeho žena

BRATISLAVA – Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zastavil konanie proti štátnemu tajomníkovi ministerstva zdravotníctva Máriovi Miklošimu. Predseda výboru Alojz Přidal vysvetlil, že sporné dokumenty nepodpisoval Mikloši, ale jeho manželka, ktorá bola vo firme konateľkou. Mikloši bol len spolumajiteľom spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Podnet voči Miklošimu podal podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý, ktorý sa domnieval, že štátny tajomník ministerstva zdravotníctva porušil ústavný zákon o konflikte záujmov. Štátny tajomník vlastní so svojou manželkou spoločnosť Uroflexx, ktorá okrem iného prevádzkuje urologickú ambulanciu v Bratislave. Za túto spoločnosť podľa Beblavého podpisoval aj po svojom vymenovaní do druhej najvyššej funkcie v rezorte zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). “Toto konanie je neprijateľné. Mikloši konal nielen neeticky, ale aj protiprávne,” povedal v novembri Beblavý.


Podpredseda Siete považuje za neprijateľné, aby človek, ktorý je ako jediný zástupca ministra zdravotníctva priamym nadriadeným manažmentu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, podpisoval s tým istým manažmentom zmluvy za svoju vlastnú firmu. “Vzhľadom na moc, ktorú majú minister zdravotníctva a jeho zástupca nad zdravotníctvom, by to bolo neprípustné aj pri súkromných poisťovniach. Ale podpisovanie zmluvy s VšZP je za hranicou ľudského chápania,” skonštatoval Beblavý.


Ústavný zákon o konflikte záujmov verejným funkcionárom zakazuje sprostredkúvať pre seba, blízku osobu, pre inú fyzickú osobu alebo právnickú osobu obchodný styk s právnickou osobou s majetkovou účasťou štátu. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Mário Mikloši v reakcii na tvrdenia poslanca Beblavého odmietol, že by podpisoval za spoločnosť dodatky s VšZP po tom, ako sa stal štátnym tajomníkom. Dodal, že v spomínanej firme nie je konateľom, ale len spoločníkom a tým byť podľa jeho slov môže. "Konateľom je moja manželka," povedal. Hospodárske výsledky firmy podľa neho ovplyvňuje len tak, že v jej mene už veľa rokov prevádzkuje urologickú ambulanciu. Zároveň dodal, že chce požiadať VšZP o informáciu, kedy naposledy zvyšovala platby pre spoločnosť. Domnieva sa, že to bolo naposledy v roku 2010.


Minister zdravotníctva Viliam Čislák ešte v novembri tvrdil, že Beblavý buď nemá informácie alebo cielene zavádza. Štátny tajomník Mário Mikloši podľa neho v čase, keď bol štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva, nepodpisoval žiadne zmluvy, ani žiadne zvýšenie platieb pre jeho firmu. "Keď sa stal štátnym tajomníkom, tak do 30 dní prestal byť konateľom spoločnosti,“ povedal Čislák. Na základnej zmluve s VšZP síce podľa neho zostalo jeho meno, avšak jeho podpis na nej nie je. "Tento rok tam nie je jeho podpis,“ dodal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona