Konanie referenda o ochrane rodiny je podľa Schlesinger nebezpečný precedens

NETKY.SK • 27 November 2014, 17:06 • 2 min
Konanie referenda o ochrane rodiny je podľa Schlesinger nebezpečný precedens

BRATISLAVA - Konanie referenda o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu považuje Romana Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum za nebezpečný precedens.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, to, že bude väčšina rozhodovať o menšine, otvára Pandorinu skrinku. "To, že sa otázky týkajú ľudských práv, ako je právo na rodinu, už iba dokresľuje absurdnosť situácie," poznamenala. "Jednoznačne budeme apelovať na ľudí, aby sa na referende nezúčastnili. A to najmä z principiálneho dôvodu, pretože o ľudských právach sa nehlasuje," doplnila. Združenie dúfa, že ľudia otvoria svoje srdcia a 7. februára budúceho roku venujú svoj čas radšej rodine, ako hlasovaniu proti LGBTI menšine.

 

Iniciatíva Inakosť spolu s inými ľudskoprávnymi organizáciami bude slovenskej verejnosti pred referendom vysvetľovať, že reálne sociálne, ekonomické a demografické problémy slovenských rodín sa nijakým spôsobom nevyriešia, keď sa párom rovnakého pohlavia zakáže brať sa alebo adoptovať si deti. V stanovisku zaslanom agentúre SITA to uviedol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Podľa jeho názoru sú všetky otázky referenda protiústavné. "Rozhodnutie súdu a prezidenta každopádne plne rešpektujem, ale z tohto dôvodu sa ja osobne na referende nezúčastním," dodal. 

 

Vyhlásenie referenda je podľa Amnesty International Slovensko krokom popretia občianskeho uznania vzťahov ľudí rovnakého pohlavia a jeho dôsledkom môže byť inštitucionalizovaná diskriminácia a porušovanie práv na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. "Amnesty International podporuje právo na vyjadrenie slobodnej vôle občianok a občanov, faktom však ostáva, že prípadné áno na otázky referenda bude mať negatívny dôsledok práve na život skupiny ľudí, ktorú sa pred diskrimináciou inak snaží chrániť," povedala riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová. 

 

Prezident Andrej Kiska dnes vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roku. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ 

 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies