Koná Turecko protidemokraticky? Súd zablokoval nezávislý spravodajský portál

NETKY.SK • 7 August 2019, 07:18 • 2 min
Koná Turecko protidemokraticky? Súd zablokoval nezávislý spravodajský portál

ANKARA - Súd v tureckej Ankare nariadil zastavenie činnosti spravodajského portálu Bianet, ako dôvod uvádza "ochranu národnej bezpečnosti".

slovakia

left justify in out

Portál Bianet je známy informovaním o ľudských právach. Súd však nezablokoval len tento portál, ale aj 135 ďalších internetových adries vrátane videí na YouTube a DailyMotion, ako i účtu na Twitteri, ktorý si založila kurdská členka parlamentu Oya Ersoyová. Súd napísal, že rozhodnutie, ktoré bolo vydané na žiadosť polície, bude "chrániť národnú bezpečnosť a verejný poriadok". Nevysvetlili však, ako presne.

 

 

Bianet vznikol v roku 1997 v Istanbule a v Turecku je veľmi známy článkami o ľudských právach a násilí na ženách a tiež dôkladným informovaním o súdnych procesoch súvisiacich so slobodou prejavu. Články tohto portálu sú zverejňované v turečtine, angličtine a kurdčine. "Súdne rozhodnutie Bianetu ani nedoručili, zistili sme to náhodou," povedala tlačovej agentúre AFP právnička portálu Merič Eyübogluová. "Môžeme potvrdiť, že rozhodnutie sa týka celej webovej stránky - bude úplne zablokovaná. Zatvorenie môže nastať v ktorúkoľvek chvíľu," dodala.

 

 

V texte na portáli Bianet sa píše, že po zablokovaní nebude prístupných vyše 200.000 jeho článkov. Miestna pobočka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) odsúdila rozhodnutie súdu ako "škandálne" a "úplne svojvoľné" a vyzvala na jeho zrušenie.

 

Organizácie na ochranu práv pravidelne kritizujú porušovanie slobody prejavu v Turecku za vládnutia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, najmä po neúspešnom prevrate v roku 2016, po ktorom sa začalo masové prenasledovanie kritikov vlády v médiách aj v iných sférach spoločnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Recep Tayyip Erdoğan (@rterdogan),

 

Turecko je okrem Číny jedinou krajinou, ktorá blokuje Wikipédiu, a v najnovšom rebríčku, venovanom slobode tlače a vypracovanom organizáciou RSF, sa nachádza na 157. mieste spomedzi 180 krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona