Komunistické monsterprocesy so saleziánmi: Týranie a roky väzenia

NETKY.SK • 22 Február 2017, 11:10 • 2 min
Komunistické monsterprocesy so saleziánmi: Týranie a roky väzenia

BRATISLAVA – Tento týždeň uplynie 65 rokov od monsterprocesu totalitného komunistického režimu proti saleziánovi Titusovi Zemanovi a 19 spoločníkom. Medzi inými bol napríklad aj zosnulý Anton Srholec.

slovakia

left justify in out

Saleziáni don Bosca – Slovenská provincia, Ústav pamäti národa a Konfederácia politických väzňov Slovenska organizujú v stredu spomienkové podujatie najprv pred Justičnýmj palácom a následne v priestoroch Saleziánov dona Bosca na Miletičovej. „Obe miesta boli úzko späté so životom Titusa Zemana. Na Miletičovej don Titus pôsobil ako kaplán, kde rozdával ľuďom nádej a radosť. V Justičnom paláci mu vzali slobodu,“ povedal provinciál saleziánov Jozef Ižold.

 

Salezián Titus Zeman (1915-1969) v rokoch 1950 a 1951 tajne previedol v dvoch skupinách z Československa do Talianska dve desiatky bohoslovcov, aby sa tam mohli stať kňazmi, keďže komunistický režim im zabránil slobodne realizovať svoje povolanie. Počas tretej výpravy v apríli 1951 Titusa a väčšinu účastníkov výpravy komunistický režim zatkol. V monsterprocese 22. februára 1952 boli Titus Zeman a 19 ďalší občania nespravodlivo odsúdení vtedajším Štátnym súdom odd. Bratislava (Justičný palác) podľa vtedy platného trestného zákona za skutky velezrady a vyzvedačstva.

 

Kňaz Titus Zeman ako vedúci skupiny dostal trest 25 rokov odňatia slobody. Bol neľudsky mučený už počas vyšetrovania a následne dlhé roky väznený, vrátane veže smrti v tábore L v Jáchymove, kde drvil uránovú rudu holými rukami. Celkom strávil vo väzeniach 13 rokov. Zomrel v rodných Vajnoroch 8. januára 1969 na následky mučenia a väzenia. „Nemôžeme zodpovedne hovoriť o budúcnosti bez rešpektu k minulosti. Lebo ten, kto nepozná minulosť, je odsúdený ju zopakovať. Preto je dobré, že dnes pamätáme na tých, ktorí sú pre nás príkladom prežívania náboženskej slobody v čase neslobody. Svedok viery kňaz salezián Titus Zeman vydal neobyčajné svedectvo a za to mu patrí naša úcta,“ povedal riaditeľ ÚPN Ondrej Krajňák.

 

V týchto týždňoch zároveň vo Vatikáne vrcholí proces blahorečenia Titusa Zemana. Ak bude proces úspešne zavŕšený, Slovensko bude mať historicky prvého blahoslaveného saleziána kňaza, mučeníka z komunistickej totality.

 

Zoznam odsúdených a výška trestu (v poradí podľa zápisnice z rozsudku): 

Titus Zeman, salezián kňaz, 25 rokov

František Buzek, 18 rokov

Ferdinand Totka, 22 rokov

Justín Beňuška, kňaz, 12 rokov

Viliam Mitošinka, kňaz, 20 rokov

Emil Šafár, kňaz, 14 rokov

Leonard Tikl, salezián kňaz, 15 rokov

Anton Semeš, salezián klerik, 14 rokov (ešte žijúci)

Štefan Sandtner, salezián kňaz, 15 rokov

Jozef Paulík, salezián kňaz, 14 rokov

Andrej Dermek, salezián kňaz, 14 rokov

Ján Brichta, salezián klerik, 15 rokov (ešte žijúci)

Anton Srholec, salezián klerik, 12 rokov

František Minarových, kňaz, 14 rokov

Jozef Bazala, salezián klerik, 12 rokov

Pavol Pobiecky, salezián kňaz, 13 rokov

Ladislav Burián, kňaz, 2 roky

Margita Luptáková, 12 rokov

Augustín Hercog, 14 rokov

Anton Kyselý, salezián klerik, 12 rokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies