Komunisti vyzývajú voliť, akceptovateľnejší je pre nich Fico

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 11:53 • 2 min
Komunisti vyzývajú voliť, akceptovateľnejší je pre nich Fico

BRATISLAVA – Aj napriek zásadným výhradám voči obidvom prezidentským kandidátom, ktorý sa dostali do druhého kola volieb hlavy štátu, Komunistická strana Slovenska (KSS) vyzýva na účasť na ňom. Prijateľnejším pre komunistov je Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Predstavitelia mimoparlamentnej strany dnes na tlačovej konferencii v Bratislave oznámili, že ani jeden kandidát nespĺňa potrebné predpoklady na to, aby mohol byť "signatárom a morálnou inštanciou vážnych zmien smerujúcich k skutočnému zlepšeniu životnej úrovne ľudí v našej krajine".
      

Nízka účasť na prvom kole prezidentských volieb podľa komunistov ukázala "postupnú stratu dôvery občanov v schopnosť ľavicových a sociálnych vízií na riešenie celospoločenských problémov". "Za čo nesie plnú zodpovednosť vládna strana Smer-SD, ktorá sa vzdala takéto možnosti realizovať," priblížil stanovisko ÚV KSS predseda strany Jozef Hrdlička.
      

Z dvoch možností, ktoré ostávajú, komunisti preferujú prezidentskú kandidatúru Roberta Fica. "To neznamená, že vyjadrujeme podporu a ideme tlieskať pánovi premiérovi, ale hovoríme veľmi otvorene, že je to alternatíva akceptovateľnejšia pre Slovensko," vysvetlil Hrdlička.
      

Nezávislý Pavol Jurišta, ktorého KSS podporovala v prvom kole prezidentských volieb, na tlačovej konferencii uviedol, že nepodporí nikoho, pretože ani jeden z kandidátov nenavrhuje riešenie "tragickej" situácie na Slovensku.
      

"Pán Fico dostal podstatne menej hlasov, ako sa predpokladalo, pretože nenavrhuje riešenie nepriaznivej situácie na Slovensku a dokonca hovorí o priaznivých podmienkach na ďalší rozvoj našej krajiny," vyčítal premiérovi Jurišta.
      

Podpredseda KSS Jalal Sulejman sa snažil vysvetliť, že postoj ich prezidentského kandidáta neprotirečí postoju strany. "Židia nešli za Mojžišom, pretože ho mali radi, išli za ním, pretože nenávideli faraóna. My urobíme všetko možné, aby sme zamedzili návrat neoliberálnych síl na posty v Slovenskej republike," vyhlásil Sulejman. 
      

KSS predstavila 13-člennú kandidátku do májových volieb Európskeho parlamentu. Komunistov povedie ich predseda Jozef Hrdlička, dvojkou je podpredseda strany Jalal Sulejman. Na tretiu priečku strana postavila nezávislého univerzitného učiteľa Františka Škvrndu.
      

Škvrnda priblížil tri základné momenty, s ktorými KSS do eurovolieb ide. Strana sa hlási k radikálnej ľavici komunistických strán 21. storočia, ktoré už sú zastúpené v Európskom parlamente. Chce presadzovať vylepšenie a rozvoj Európskej únie, ktorá by mala byť viac solidárna a ľudsky spravodlivá. "Treba tiež zdôrazňovať, že nemôžeme byť naďalej zajatci veľkokapitálu, ktorý má značnú pozíciu aj v Európskej únii," dodal Škvrnda.
      

Druhé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční 29. marca. Súperom premiéra Roberta Fica v ňom bude podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies