Minister Krajcer si dnes prezrel priebeh prác na obnove hradu Uhrovec

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:19 • 2 min
Minister Krajcer si dnes prezrel priebeh prác na obnove hradu Uhrovec

Minister Krajcer si dnes prezrel priebeh prác na obnove hradu Uhrovec

slovakia

left justify in out

img

Priamo v terénne si dnes priebeh prác na obnove a záchrane hradu Uhrovec prezrel minister kultúry Daniel Krajcer a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Ivan Juráš. Hrad Uhrovec je jedným z dvoch, na ktorom sa v rámci pilotného projektu ministerstva kultúry a ÚPSVaR nezamestnaní podieľajú na ich záchrane.
      "Je to projekt, ktorý je naozaj prospešný jednak vo vzťahu k samotnej obnove tejto úžasnej pamiatky, ale je tu aj príležitosť pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí jednak momentálne získajú prácu, ale do budúcna aj isté zručnosti," podotkol Krajcer. Ako ďalej zhodnotil, už teraz sa dá povedať, že pilotný projekt na oboch hradoch sa vyvíja veľmi úspešne, a preto bude zrejme pokračovať aj budúci rok, pričom zapojených hradov by malo byť viac.
      "Obnova hradov, hradných ruín je jednou z priorít a mojich srdcových záležitostí v rámci môjho pôsobenia na ministerstve kultúry," poznamenal. Výber pamiatok podľa jeho slov podlieha niekoľkým faktorom, jedným z nich je aj fakt, aby na danom hrade už určitý čas pôsobila skupina ľudí, ktorá sa snaží hrad zachrániť.
      V rámci obnovy hradu Uhrovec sú vytvorené dve pracovné skupiny, každá s koordinátorom. Prvá je zameraná na odbornú činnosť spojenú priamo s činnosťami schváleného grantu, druhá realizuje pomocné práce. Ministerstvo na projekte spolupracuje s Nadáciou pre záchranu kultúrneho dedičstva, ktorá v rámci dodatočného systému ministerstva kultúry získala 47.000 eur na stavbu mostného piliera a konsolidáciu komínov a na stavebný workshop.
      "To, čo ja považujem za dôležité, je urobiť základné zakonzervovanie, to znamená, aby nehrozili úrazy, pády múrov a čiastočná obnova časti areálu tak, aby jednoducho bolo možné sem umiestniť nejakú expozíciu," povedal Krajcer na margo stavebných prác.
      "V projekte je zapojených 20 nezamestnaných, z toho viacerí sú zo znevýhodnených skupín," uviedla riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Partizánskom Slavka Súlovská. Ide o ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, piati sú starší ako 50 rokov, či absolventov. Záujem zo strany nezamestnaných bol podľa jej slov veľký, o projekt prejavilo záujem približne 80 uchádzačov o zamestnanie.
      Jedným z tých, ktorí sa podieľajú na záchrane pamiatky, je aj pol roka nezamestnaný 51-ročný Miroslav. Ponuka ho oslovila aj preto, že už mal skúsenosti s prácou na vykopávkach. "Je to veľmi zaujímavá práca, lebo sa tu nájdu ešte aj nejaké vykopávky," povedal s tým, že tak vlastne spojil dve veci – príjemné s užitočným. Cesta na hrad smeruje ťažkým neprístupným terénom, Miroslav ju každý deň spolu s ostatnými zdoláva pešo. Na hrade ho najviac zaujal dômyselný systém kozubov a vykurovania, ktorý je zachovaný v dobrom stave.  
      Zrúcaniny hradu Uhrovec sa vypínajú vo výške 591 metrov nad morom, na bočnom hrebeni Nitrických vrchov, neďaleko obce Uhrovské Podhradie. Neskororománsky hrad vznikol pravdepodobne medzi rokmi 1251 až 1293. V priebehu 18. storočia strácal svoju funkčnosť a v roku 1848 bol podpálený a začal pustnúť. Hoci je v ruinálnom stave viac ako 150 rokov, po architektonickej stránke patrí k najhodnotnejším hradom Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies