Komunikácia subjektov so štatistikmi bude elektronická

NETKY.SK • 20 August 2014, 13:45 • 2 min
Komunikácia subjektov so štatistikmi bude elektronická

BRATISLAVA - Komunikácia podnikateľských subjektov so Štatistickým úradom SR pri zisťovaní štatistických údajov sa bude vykonávať takmer výhradne elektronickou formou.

slovakia

left justify in out

Predpokladá to novela zákona o štátnej štatistike, ktorú v stredu schválila vláda. Okrem elektronizácie komunikácie úradu so spravodajskými jednotkami je tiež cieľom novely integrovať do zákona požiadavky Kódexu postupov pre európsku štatistiku.

V praxi by tak mali spravodajské jednotky so Štatistickým úradom SR po novom komunikovať elektronicky, kým podľa doterajšej úpravy sa považuje listinná a elektronická komunikácia medzi úradom a spravodajskými jednotkami za rovnocennú a každý subjekt si mohol vybrať, akú formu využije. Výnimkou má byť len komunikácia s úradom v prípade fyzických osôb a fyzických osôb podnikateľov bez zamestnancov. Možnosť poskytnutia údajov v listinnej podobe sa ponechá aj spravodajským jednotkám, ktoré majú sídlo v obciach bez internetového pripojenia alebo signálu. 

 

Štatistický úrad SR je pritom už v súčasnosti schopný prijímať údaje od všetkých spravodajských jednotiek elektronicky, táto možnosť sa však využíva iba na 29 %. "Od návrhu sa očakáva podstatné zvýšenie tohto podielu a tým i rozvoj elektronickej komunikácie,“ píše sa v návrhu. Zmena by sa tak mala týkať všetkých právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov, ktorí majú aspoň jedného zamestnanca, čo je vyše 286 tis. subjektov. Úrad pritom ročne oslovuje v rôznej periodicite ako respondentov zhruba 42,5 tis. subjektov. 

 

Novela zákona o štátnej štatistike by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015. Výnimkou má byť práve paragraf hovoriaci o povinnej elektronickej komunikácii štatistických jednotiek so Štatistickým úradom SR, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť o rok neskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona