Komunálny poslanec Borguľa: Ak by ulice upratovali väzni, ušetríme

NETKY.SK • 13 August 2013, 16:46 • 2 min
Komunálny poslanec Borguľa: Ak by ulice upratovali väzni, ušetríme

BRATISLAVA – Ulice v bratislavskom Starom Meste od polovice apríla do polovice júla upratovali väzni Ústavu na výkon trestu pri Justičnom paláci. Projekt si objednal komunálny poslanec Martin Borguľa (Smer-SD). Mestu chcel ukázať, že ak by samospráva na upratovanie ulíc využívala takýchto ľudí, mohla by ušetriť dve tretiny nákladov.

slovakia

left justify in out

Šesť väzňov počas troch mesiacov jednorazovo pozametalo 283 ulíc Starého Mesta, teda všetky okrem historického jadra. Vyčistené boli podľa Borguľu celé plochy chodníkov, zelené priestranstvá pri chodníkoch aj okraje komunikácií, a to nezávisle od toho, či patrili do pôsobnosti magistrátu alebo mestskej časti. "Väzni strávili touto prácou spolu 51 dní a 2218 hodín. Celkové náklady dosiahli 4878 eur bez DPH," priblížil. Väzňov zaplatil Borguľa zo svojich poslaneckých odmien.

Komunálny poslanec tvrdí, že za čistenie 21 ulíc historického jadra dnes zaplatí staromestský úrad mesačne 33.515 eur. "Zo štatistík, ktoré sme získali po skončení našej akcie, vieme predpovedať, že čistenie týchto ulíc väzňami by si vyžadovalo mesačne asi 5000 hodín, čo predstavuje náklady približne 11.000 eur. To je len tretina dnes vynakladaných nákladov," zdôraznil Borguľa.

Ročne dáva Staré Mesto podľa poslanca na čistenie všetkých ulíc približne 1,5 milióna eur, v čom je však už zarátaná napríklad aj starostlivosť o verejné toalety či ihriská. "Keby som s väzňami vytvoril 52 partií, teda toľko, koľko je týždňov v roku, tak za 250.000 eur bude každý týždeň vyčistené celé Staré Mesto. To je diametrálny cenový rozdiel," porovnal. V takom prípade by však väzňov podľa jeho odhadu potreboval asi 300.

Poslanec vysvetlil, že riaditeľ väznice ponúkol pracovnú silu za 2,20 eur na jedného väzňa za hodinu. Mohli upratovať len väzni prvej nápravnovýchovnej kategórie. "Sú to ľudia, ktorí sa môžu normálne pohybovať po malých priestranstvách," podotkol poslanec s tým, že opustiť priestor väzenia bola pre nich akási odmena. Väzňov pri upratovaní strážil aj jeden dozorca, náklady sa tým podľa Borguľu nezvýšili. "Je jedno, či ich stráži vo väznici, alebo na ulici," dodal.

Staromestský hovorca Tomáš Halán pre TASR reagoval, že mestská časť má dnes na zabezpečenie čistoty a poriadku zmluvného partnera - firmu Vepos. Pripomína, že zmluva, ktorá bola uzatvorená ešte počas bývalého vedenia, je nevypovedateľná a v súčasnosti neumožňuje meniť dodávateľa. "V rámci šetrenia však mestská časť dohodla aspoň výrazné zníženie pôvodných súm – zo zazmluvnených dvoch miliónov eur ročne na 1,6 milióna eur ročne. Suma zahŕňa okrem upratovania aj čistenie košov, starostlivosť o ihriská, verejné WC, zeleň či zimnú údržbu," uviedol Halán. Podotýka, že hoci zmluva s Veposom končí budúci rok v marci, mestská časť už pripravuje na zabezpečovanie poriadku a čistoty úplne novú koncepciu.

Hovorca rovnako poznamenal, že samospráva v súčasnosti využíva rôzne alternatívy na zabezpečenie čistoty a poriadku v mestskej časti a pri prácach, ktoré nemá zazmluvnené, spolupracuje aj so Zborom väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). "Je to najmä pri jednorazových akciách, napríklad počas Staromestských vianočných trhov," dodal s tým, že spoluprácu s nimi mestská časť nevylučuje ani do budúcnosti.

ZVJS sa k téme dnes nevyjadril, stanovisko by mal poskytnúť v stredu 14. augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies