Komunálne voľby v spolkovej krajine Dolné Sasko vyhrala Merkelovej CDU

NETKY.SK • 12 September 2016, 13:52 • 2 min
Komunálne voľby v spolkovej krajine Dolné Sasko vyhrala Merkelovej CDU

BERLÍN - Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej si udržali pozíciu najsilnejšej politickej strany v komunálnych voľbách, ktoré sa v nedeľu konali v spolkovej krajine Dolné Sasko.

slovakia

left justify in out

Kresťanskodemokratická únia (CDU) získala 34,4 percenta hlasov, čo je o 2,6 percenta menej než pred piatimi rokmi, informuje agentúra AP s odvolaním sa na dnes zverejnené výsledky hlasovania.

 

Konkurenčná Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) poklesli o 3,7 percentuálneho bodu na výsledok 31,2 percenta. Tretie miesto obsadil Zväz 90/Zelení so ziskom 10,9 percenta. Euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) dostala iba 7,8 percenta, čo je pre jej vedenie sklamaním, keďže predvolebné prieskumy hovorili o zisku 12 percent.

 

Voľbám v Dolnom Sasku predchádzalo 4. septembra hlasovanie v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko; nasleduje nemecká metropola Berlín, kde sa budú komunálne voľby konať 18. septembra.

 

Hlasovanie v Dolnom Sasku bolo podľa agentúry DPA kľúčovou skúškou pre stranu CDU po tom, ako v Meklenbursku-Predpomoransku skončila na treťom mieste, kým AfD, ktorá presadzuje protiimigračnú politiku, tam zaznamenala značný úspech. Do Nemecka prišlo v priebehu uplynulého roka vyše milióna migrantov.

 

Regionálnu vládu v Dolnom Sasku tvorí koalícia SPD a Zelených, zatiaľ čo Merkelovej CDU je tu na čele opozície. Obe vládnuce strany na spolkovej úrovni (CDU a SPD) však stratili väčšinu v mestskej rade tamojšej metropoly Hannover.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona