Komunálne voľby v Rumunsku vyhrali sociálni demokrati

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 16:19 • 2 min
Komunálne voľby v Rumunsku vyhrali sociálni demokrati

BUKUREŠŤ - Sociálnodemokratická strana (PSD) zvíťazila v nedeľňajších komunálnych voľbách v Rumunsku, čím si posilnila postavenie pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

slovakia

left justify in out

V hlavnom meste Bukurešť sa novou starostkou stane kandidátka PSD Gabriela Fireová, ktorú podporilo 42,7 percenta voličov. Jej rival Nicusor Dan, kandidát novej Únie Zachráňte Bukurešť (USB), ktorá chcela získať voličov hlavne deklaráciami o boji proti korupcii, ochrane životného prostredia a pamiatok, získal 29,7 percenta hlasov. Práve v metropole krajiny dosiahli stredopraví národní liberáli z PNL najhorší volebný výsledok. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

 

Ako vyplýva z dnešných informácií ústrednej volebnej komisie v Bukurešti, PSD získala v celoštátnej relácii (po sčítaní hlasov z 57,6 percenta volebných miestností) 43,56 percenta hlasov vo voľbách starostov a 38,71 percenta hlasov vo voľbách poslancov regionálnych parlamentov. Zisky PNL činili 34,3 percenta, respektíve 32,6 percenta hlasov.

 

Komunálne voľby charakterizoval relatívne malý záujem voličov, čo podľa odborníkov zvýhodnilo sociálnych demokratov disponujúcich disciplinovanou voličskou základňou. Pozorovatelia uviedli, že PSD ťažila aj zo zvýšenia platov vo verejnom sektore a zníženia DPH - opatrení, ktoré iniciovala krátko pred vlaňajšou demisiou svojej vlády a ktoré vstúpili do platnosti v tomto roku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies