Komunálne voľby na Ukrajine poznačila nízka účasť voličov, Porošenko potvrdil líderskú pozíciu

NETKY.SK • 26 Október 2015, 10:18 • 2 min
Komunálne voľby na Ukrajine poznačila nízka účasť voličov, Porošenko potvrdil líderskú pozíciu

KYJEV - Nedeľné voľby do miestnych samospráv na Ukrajine potvrdili líderskú pozíciu Bloku Petra Porošenka (BPP). Vyplýva to z prvých predbežných výsledkov sčítania odovzdaných hlasov zo strednej časti územia krajiny, ktoré súčasne naznačujú debakel strany Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej.

slovakia

left justify in out

Politológovia v súvislosti s voľbami upozornili na relatívne nízku účasť voličov - podľa ústrednej volebnej komisie prišlo uplynulú nedeľu voliť 46,5 percenta oprávnených občanov. Podľa odborníkov ide o "jasný signál: ľudia sú nespokojní so situáciou a neveria, že v rámci systému možno niečo zmeniť". "Je to morálno-psychologická rana zasadená súčasnej moci," uviedol podľa tlačovej agentúry RIA Novosti politológ Jevhen Filindaš.

 

Predseda poslaneckého klubu BPP v ukrajinskom parlamente Jurij Lucenko podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že voľby do miestnych samospráv sú platné, a to aj napriek tomu, že v niektorých mestách sa reálne nekonali. Stalo sa tak v Mariupole, kde by sa podľa Lucenka mohli voľby konať 15. novembra. Podľa miestnych volebných komisií sa voľby neuskutočnili ani v mestách Lysyčansk, Krasnoarmijsk a Svatove. Aj tam sa voľby uskutočnia v náhradnom termíne. Z predbežných výsledkov vyplýva, že v mestách Kyjev, Ľvov, Dnepropetrovsk a Odesa sa podľa všetkého bude musieť konať druhé kolo volieb primátora. Agentúra RIA Novosti pritom priniesla informáciu, že v meste Dnepropetrovsk sa úrady obávajú manipulácie s výsledkami hlasovania.

 

Tieto obavy potvrdili aj dnešné vyhlásenia občianskej iniciatívy OPORA, ktorí informovali o prípadoch menej závažného porušovania volebného zákona po zatvorení volebných miestností a pri sčítavaní hlasov. Došlo však aj k prípadom, keď sa členovia volebných komisií vyhrážali občianskym aktivistom, keď ich upozornili na prechmaty pri sčítavaní hlasov, informovala agentúra TASS. Podľa RIA Novosti sa dnes objavili aj nedostatky v organizácii prijímania a spracovania protokolov od volebných komisií nižšieho stupňa. Výsledky volieb musia byť podľa zákona známe do 4. novembra. Zverejnené potom musia byť do piatich dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies