Komunálne voľby na palestínskych územiach neprebehnú v pásme Gazy

NETKY.SK • 28 Február 2017, 15:01 • 2 min
Komunálne voľby na palestínskych územiach neprebehnú v pásme Gazy

RÁMALLÁH - Palestínsky premiér Rámí Hamdalláh povedal, že voľby na palestínskych územiach sa uskutočnia iba v oblasti Predjordánska. Hamdalláh to oznámil dnes prostredníctvom odkazu na svojom oficiálnom facebookovom účte po tom, ako fundamentalistické hnutie Hamas odmietlo ich usporiadanie v pásme Gazy, ktoré ovláda.

slovakia

left justify in out

Prípravy na komunálne voľby, ktoré boli pre Palestínske územia naplánované na 13. mája, budú teraz pre oblasť Gazy zastavené.

 

Komunálne voľby sa mali v Predjordánsku i pásme Gazy uskutočniť už vlani 8. októbra. Rozhodnutie palestínskeho súdu zo začiatku septembra ich však odložilo.

Októbrové hlasovanie malo byť prvým volebným súbojom medzi konkurenčnými hnutiami Fatah a Hamas od faktického rozdelenia palestínskych území v roku 2007. Radikáli z Hamasu vtedy ovládli pásmo Gazy, takže vplyv palestínskej samosprávy pod vedením Mahmúda Abbása zostal obmedzený len na Izraelom okupované Predjordánsko.

 

Pretrvávajúce spory medzi Hamasom a Fatahom komplikujú snahy o zmierenie palestínskych frakcií či o uskutočnenie akýchkoľvek volieb, ktoré by prebehli naraz v Gaze i Predjordánsku. Pripravované komunálne voľby sú preto vnímané ako zástupné hlasovanie namiesto parlamentných volieb, ktoré sa na palestínskych územiach naposledy konali v roku 2006. Rok predtým sa uskutočnili prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil Abbás. Mandáty súčasných palestínskych poslancov i prezidenta už teda dávno vypršali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies