Komunálna poisťovňa prešetrovala viac ako 700 pokusov o poistný podvod

NETKY.SK • 4 Január 2016, 14:23 • 2 min
Komunálna poisťovňa prešetrovala viac ako 700 pokusov o poistný podvod

BRATISLAVA - Takmer tri štvrtiny poistných podvodov prešetrovaných vlani špecialistami Komunálnej poisťovne, sa týkali poistenia majetku, predovšetkým motorových vozidiel a zvyšok tvorili životné poistky. Fingované pokusy plánujú organizované skupiny, ale aj rodinné klany.

slovakia

left justify in out

V minulom roku bolo preverovaných viac ako 700 škodových udalostí z oblasti neživotného aj životného poistenia. Asi polovica z nich bola šetrená aj externou spoločnosťou v súvislosti s podozrením o pokus na poistný podvod. Vo väčšine týchto prípadoch sa pokus o poistný podvod potvrdil a poisťovňa následne ukončila likvidáciu škody bez poskytnutia finančnej kompenzácie.

 

V prípade podozrenia o podvod poisťovňa dokazuje, že nie je možné, aby sa poistná udalosť stala tak, ako tvrdí klient. Po identifikovaní podozrenia na poistný podvod poisťovňa zadá šetrenie detektívnej kancelárii. Taktiež sú využívaní znalci z odboru cestnej dopravy, strojárstva či stavebníctva. Po zistení nekalej činnosti klienta je spis odstúpený orgánom činným v trestnom konaní. V rámci životných poistiek poisťovňa zisťuje všetky možné dostupné skutočnosti ohľadom vzniku a priebehu poistnej udalosti a taktiež využíva kontrolné osobné lekárske prehliadky a vyšetrenia.

 

Skupiny zaoberajúce sa poistnými podvodmi sú dobre organizované. V prípade, že poisťovňa zameria pozornosť na určitý typ nehodového deja, v dôsledku ktorého dochádza k zvýšenej frekvencii vzniku škody, veľmi rýchlo sa prispôsobia a následne sa zmení ich orientácia. Pri životných poistkách ide hlavne o rodinné klany, skupiny blízkych známych z okolia alebo ešte zo školy (spolužiaci). Častým usvedčujúcim faktorom je spoločný lekár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies