Komunálna poisťovňa: Dvonč a Ftáčnik boli pre nás najvhodnejšia voľba

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 15:16 • 2 min
Komunálna poisťovňa: Dvonč a Ftáčnik boli pre nás najvhodnejšia voľba

BRATISLAVA - Súkromná Komunálna poisťovňa chcela mať vo svojich orgánoch aj zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), rozpor so zákonom ju neteší.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes vo svojom stanovisku na margo pôsobenia predsedu ZMOS a primátora Nitry Jozefa Dvonča a primátora Bratislavy Milana Ftáčnika v dozornej rade poisťovne. Verejní funkcionári tak mali porušiť Ústavný zákon o konflikte záujmov.

"ZMOS je našim tradičným a dlhoročným strategickým partnerom, keďže je u nás poistených väčšina všetkých miest a obcí združených v ZMOS," podotkla hovorkyňa spoločnosti Daniela Šulcová. Podľa jej slov je teda prirodzené, že mala poisťovňa záujem o to, aby v jej orgánoch pôsobili aj zástupcovia ZMOS. "Predseda ZMOSu, ako aj primátor hlavného mesta Bratislavy, boli podľa nás najvhodnejšou voľbou," podotkla. Prínos Dvonča a Ftáčnika v dozornej rade podľa nej spočíval predovšetkým v tom, že mohli participovať na rozvojových projektoch, ktoré pomáhajú skvalitňovať život v mestách a obciach.

Verejný funkcionár môže byť členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto. O tom vraj Dvonč ani Ftáčnik nevedeli. Šéf kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy uznáva, že neznalosť zákona neospravedlňuje, ale trvá na tom, že Ftáčnik ho neporušil vedome. "Hneď, ako bol na to upozornený začiatkom júna, nechal si veci preveriť, vzdal sa členstva a vrátil finančnú odmenu," zdôraznil Andrassy. Za obdobie, keď v dozornej rade Ftáčnik sedel, od marca 2012, mal zarobiť vyše 10.000 eur. Členstva v dozornej rade sa vzal aj Dvonč.

Zvolanie mandátovej komisie avizoval už minulý týždeň najsilnejší klub v bratislavskom mestskom zastupiteľstve SDKÚ-DS, Most-Híd. Mestskí poslanci združení v klube SaS-OKS tiež podali pred troma dňami na podateľni magistrátu podnet na prešetrenie možného porušenia Ústavného zákona o konflikte záujmov. Žiadajú mestské zastupiteľstvo, aby sa pôsobením primátora Ftáčnika v dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne zaoberalo. Bratislavské zastupiteľstvo sa však zrejme stretne mimoriadne, ak má dodržať 60-dňovú zákonnú lehotu. To riadne je totiž naplánované až na 26. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies