Komu Lukašenko navrhol presunúť časť prezidentských právomocí?

NETKY.SK • 8 December 2020, 19:10 • 2 min
Komu Lukašenko navrhol presunúť časť prezidentských právomocí?

MINSK - Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko navrhol presunúť časť prezidentských právomocí na Bieloruské ľudové zhromaždenie. Informovala o tom tlačová agentúra BelTA.

slovakia

left justify in out

Lukašenko predtým inicioval ústavnú reformu, v dôsledku ktorej bude časť prezidentových právomocí prevedená na iné orgány.

 

„Ak z prezidenta odstránime niektoré povinnosti, musia byť niekde prenesené. Pre vládu a parlament tieto právomoci nie sú vhodné. Kam ich preniesť? Musíme hľadať taký orgán. A máme Bieloruské ľudové zhromaždenie," uviedol na stretnutí s pracovníkmi okresnej nemocnice.

 

 

Lukašenko dodal, že delegáti Bieloruského zhromaždenia budú pracovať na dobrovoľnej báze, zatiaľ čo sa za ne budú zodpovedať šéfovia parlamentu, ministri a guvernéri. Podľa bieloruského prezidenta tento systém nebude duplikovať ani nahrádzať inštitúciu poslaneckého zboru.

 

„Potrebujeme orgán, ktorý by okamžite všetkých stabilizoval. Bude konať v mene ľudí, pracovných kolektívov. Nejde o opakovanie poslaneckého zboru: tak, ako boli zvolení, tak aj budú," vysvetlil.

 

Lukašenko tiež navrhol urobiť z Bieloruského ľudového zhromaždenia ústavný orgán a voliť delegátov zhromaždenia na päťročné funkčné obdobie.

 

 

V Bielorusku v súčasnosti prebiehajú prípravy na ďalšie – šieste Bieloruské ľudové zhromaždenie. Uskutočniť by sa malo v januári až februári 2021. Orgány republiky tvrdia, že tentoraz by zhromaždenie malo hrať dôležitú úlohu pri príprave ústavnej reformy, ktorú inicioval Lukašenko.

 

Bieloruské ľudové zhromaždenie bolo vytvorené ako zvláštna forma demokracie, ktorá umožňuje občanom republiky vo väčšej miere zúčastňovať sa na štátnych záležitostiach. Tradične sa ho zúčastňujú zástupcovia všetkých vládnych odvetví, všetkých výrobných sfér, ako aj podnikania, vedných oblastí, vzdelávania a kultúry, delegáti z každého regiónu krajiny, autority verejného života a študentskí aktivisti.

 

Fórum, ktoré sa koná každých päť rokov, sa zameriava na kľúčové úlohy a schvaľuje program sociálno-ekonomického a politického rozvoja krajiny na ďalšie päťročné obdobie. Prvé bieloruské zhromaždenie bolo zvolané v roku 1996. Ostatné v júni 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies