Kompromis priblížil otvorenie bruselského letiska

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 06:53 • 2 min
Kompromis priblížil otvorenie bruselského letiska

BRUSEL - Belgické odbory zastupujúce letiskovú políciu a ministerstvo vnútra sa dnes vo večerných hodinách dohodli na kompromise týkajúcom sa posilnenia bezpečnostných opatrení na bruselskom letisku Zaventem. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na zdroje z prostredia policajnej odborovej centrály.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Návrh bude teraz priamo predložený ministrovi vnútra Janovi Jambonovi, ktorý sa momentálne nachádza vo Washingtone na summite o jadrovej bezpečnosti. Jambon musí kompromisný návrh schváliť.

 

"Dúfame, že dosiahnutý kompromis bude prijatý," povedal zástupca odborárov pre belgické médiá. Letisková polícia vo štvrtok ohlásila štrajkovú pohotovosť, ak úrady nepristúpia na ich požiadavky smerom k posilneniu bezpečnostných opatrení na letisku, ktoré sa 22. marca stalo terčom teroristického útoku.

 

Jeden zo scenárov sa týka opätovného otvorenia letiska, avšak iba s využitím jeho 20-percentnej prevádzkovej kapacity. Podľa údajov RTBF by k obnoveniu letov na letisku Zaventem malo dôjsť v nedeľu 3. apríla. Predstavitelia odborovej policajnej centrály, ktorá zastupuje záujmy letiskovej polície, však odmietli komentovať presný dátum znovuotvorenia belgického národného letiska s odkazom na to, že v rámci rokovaní s ministerstvom vnútra treba ešte doladiť viacero údajov.

 

Dnes na obed v Bruseli zasadala aj Rada pre národnú bezpečnosť, ktorej členovia sa venovali aj otázke znovuotvorenia letiska Zaventem. Rada uviedla, že obnovenie prevádzky letiska je možná, aj keď iba s využitím čiastočnej kapacity letiska.

 

Tlačová agentúra Belga dnes večer spresnila, že v nemocniciach sa nachádza celkom 75 ľudí, ktorí boli zranení pri útokoch na bruselskom medzinárodnom letisku a na stanici metra Maelbeek.

 

Štyria Belgičania boli v posledných dňoch z nemocnice prepustení a jeden z pacientov bol prevezený do Izraela. Ešte začiatkom tohto týždňa boli dvaja zranení prevezení do USA a jeden do Nemecka. Dvaja pacienti boli hospitalizovaní vo Francúzsku v nemocnici, ktorá sa špecializuje na prípady popálenín.

 

Asi 40 z celkového počtu pacientov sa stále nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.

 

Úrady už identifikovali všetkých 32 obetí teroristických útokov v belgickom hlavnom meste. Úradná súdna vyšetrovateľka Ine Van Wymeerschová potvrdila, že medzi obeťami atentátov je 17 belgických štátnych príslušníkov a 15 cudzincov. Osemnásť obetí malo dvojité občianstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona