Komplexná reforma podnikateľského prostredia bude prioritou

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 08:17 • 2 min
Komplexná reforma podnikateľského prostredia bude prioritou

Komplexná reforma podnikateľského prostredia bude prioritou

slovakia

left justify in out

Komplexná reforma podnikateľského prostredia má byť prioritou ministra hospodárstva Juraja Miškova v novej stredopravej vláde. "Zvyšovanie miery podnikateľských slobôd a odstraňovanie bariér v podnikaní budú prioritou rezortu," uviedol pre TASR bývalý podnikateľ a generálny riaditeľ reklamnej agentúry MUW Saatchi & Saatchi.
      Miškov tiež uviedol, že kľúčovou úlohou jeho rezortu bude aj tvorba nových pracovných miest. "Slovensko treba zatraktívniť v očiach zahraničných investorov. To nám potom pomôže vytvoriť ďalšie pracovné pozície," konštatoval.
      Stredopravá vládna koalícia si za jednu z hlavných priorít v rezorte hospodárstva kladie aj posilnenie konkurenčného prostredia v sieťových odvetviach a zlepšenie ochrany občanov pred monopolmi všade tam, kde nie je možné posilniť konkurenciu.
      "Odpolitizujeme a zvýšime odbornosť a profesionalitu regulačných úradov," sľubuje vládna koalícia v programových tézach. "Bude zavedená nová energetická politika do roku 2020, sledujúca záujmy koncového spotrebiteľa."
      Koalícia chce odštátniť teplárenstvo a podporiť projekt výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach len za podmienky súkromnej investície bez štátnej účasti. Plánuje zároveň zrušiť aj legislatívne zmeny, ktoré neprimerane zasahujú do hospodárenia energetických podnikov, pričom bude dôsledne pokračovať v liberalizácii energetického trhu.
      Koaličné zoskupenie SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd avizuje, že podporí alternatívne zdroje s ohľadom na dlhodobú návratnosť investícií. "Znížime využívanie fosílnych palív a podporíme rozvoj využívania domácich obnoviteľných zdrojov, najmä lesnej a poľnohospodárskej biomasy s ohľadom na únosnú konečnú cenu energie," sľubuje v programových tézach koalícia.
      Zoskupenie stredopravých strán plánuje diverzifikovať energetické zdroje, zvýšiť energetickú bezpečnosť a prepojiť infraštruktúry za pomoci EÚ.
      "Prehodnotíme existenciu Živnostenského úradu a preskúmame možnosť nahradenia potreby ohlasovania voľných živností oznamom o začatí podnikania na daňovom úrade a dáme možnosť doplnenia podnikateľskej činnosti len formou jednoduchého zápisu do Obchodného registra SR," avizuje koalícia.
      Vláda má zámer zrušiť Fond národného majetku SR a zefektívniť prácu implementačných agentúr Ministerstva hospodárstva a výstavby SR vrátane ich možného zlúčenia.
      Zaviesť by sa mali jasné pravidlá pre investičné stimuly zvýhodňujúce oblasti s vysokou nezamestnanosťou alebo investície s vyššou pridanou hodnotou. Zákony by sa mali dôsledne posudzovať z hľadiska ich dopadu na podnikateľské prostredie a rast zamestnanosti vrátane zavedenia vyhodnocovania vplyvov regulácií.
      Nová vláda navrhuje v tézach zrušiť štátne dotácie, ktoré neopodstatnene deformujú podnikateľské prostredie, ako aj zrušiť tie právne normy, ktoré majú snahu nesystémovo regulovať trhové prostredie a ovplyvňovať výsledok dobrovoľných dohôd.
      Nová koalícia zároveň prichádza so zámerom zanalyzovať hospodárenie štátom vlastnených podnikov a zefektívniť ich fungovanie.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona