Kompetencie všeobecných lekárov sa rozšíria

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 12:49 • 2 min
Kompetencie všeobecných lekárov sa rozšíria

BRATISLAVA - Všeobecní lekári majú dostať nové kompetencie, aby vykonávali aj dispenzárnu starostlivosť. V ich ambulanciách by tak mohla byť časom napríklad liečená väčšia časť ľahších hypertonikov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes poslanci NR SR schválili 79 hlasmi. Ide o ďalší krok v rámci reformy primárnej zdravotnej starostlivosti.

 

"Podľa skúseností z iných krajín Európskej únie dokáže funkčná sieť všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti riešiť až 80 percent všetkých prípadov bez potreby ďalších úrovní poskytovania zdravotnej starostlivosti, pričom v súčasnosti je to na Slovensku menej ako 30 percent," upozornilo v materiáli ministerstvo zdravotníctva.

 

Rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov nadväzuje na už spustený rezidentský program. Ten sa usiluje vychovať nových lekárov prvého kontaktu. Všeobecným lekárom tak v minulom roku pribudla možnosť vykonávať predoperačné vyšetrenia. Súčasťou navrhovaných zmien je i koncepcia integrovanej zdravotnej starostlivosti.

 

Potrebu reformy primárnej zdravotnej starostlivosti ministerstvo zdôvodňuje nevhodným rozložením poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku je vysoká miera rozdrobenosti najmä všeobecných lekárov a pediatrov. Ďalším problémom je vysoká návštevnosť pacientov v špecializovaných ambulanciách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona