Kompetencie lekárov ostanú aj po zmene názvu ambulancie

NETKY.SK • 9 Január 2015, 15:36 • 2 min
Kompetencie lekárov ostanú aj po zmene názvu ambulancie

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR pripravuje na základe podnetov lekárov z praxe zmeny názvov odborných ambulancií.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Martina Šoltésová, tieto zmeny obsahuje návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý v stredu schválila vláda. "Zmena názvu však neznamená zmenu kompetencie príslušného lekára. Čiže lekár aj naďalej vykonáva svoju prax podľa toho, akú má špecializáciu,“ uviedla hovorkyňa.

 

Ťažiskovým dôvodom zmeny bola podľa ministerstva zdravotníctva skutočnosť, že povolenia na poskytovanie špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti neboli vydávané jednotne v rámci celého Slovenska. "Často sa vydávali vo veľmi úzkych špecializačných odboroch alebo len v certifikovaných pracovných činnostiach, čo spôsobovalo problémy v praxi. Stalo sa napríklad, že lekár dostal povolenie na poskytovanie špecializovanej ambulantnej starostlivosti v certifikovanej pracovnej činnosti chirurgia prsníka, pričom takýto samostatný medicínsky odbor neexistuje,“ objasnila. 

 

Novelizácia zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prináša zmenu názvu gynekologickej ambulancie na gynekologicko-pôrodnícku, zo zoznamu sa vypúšťa mamologická ambulancia a ambulancia andrológie, do zoznamu sa dopĺňa aj hepatologická ambulancia. Ambulancia anestéziológie a intenzívnej medicíny bude len v nemocnici, v ktorej sa poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť v odbore anestéziológia a intenzívna medicína. Pediatrická ambulancia bude len v nemocnici, v ktorej sa poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť najmenej v jednom pediatrickom odbore.


"V žiadnom prípade však nejde o okresanie kompetencií lekárov. Kompetencia ani výkon činností lekára na základe získaného vzdelania v príslušnom špecializovanom odbore alebo certifikovanej pracovnej činnosti nemôžu byť ovplyvnené názvom ambulancie,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Mario Mikloši.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona