Kompa na prívodnom kanáli VDG je opäť v prevádzke

NETKY.SK • 12 August 2014, 16:19 • 2 min
Kompa na prívodnom kanáli VDG je opäť v prevádzke

VOJKA NAD DUNAJOM/KYSELICA - Plavba kompou medzi Kyselicou a Vojkou nad Dunajom je od dnešného rána obnovená.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p., (SVP) Ľuboš Krno.
     

"Prievozná loď BD Vojka, známejšia vo verejnosti ako kompa skracujúca cez Dunaj cestnú obchádzku, je po 25-dňovej nútenej odstávke od dnešného rána opäť v prevádzke. SVP 17. júla plavbu tejto kompy odstavil pre opravu rozhodujúcich pohonných jednotiek," uviedol hovorca s tým, že na starej kompe, ktorá má za sebou preplavených už takmer 22.000 motorohodín, dochádzalo v poslednom období k veľmi častým poruchám, a to tak na motore, kde sa objavovali praskliny, ako aj v elektronickej riadiacej jednotke, čím dochádzalo k častým výpadkom a prerušeniam plavby.
     

Ako povedal, slovenskí vodohospodári sa preto rozhodli pre dve generálne opravy, z ktorých prvá spočívala v nainštalovaní nového systému elektronickej riadiacej jednotky na pohon motorov s novým riadiacim pultom a druhá vo výmene obidvoch poruchových nemeckých motorov Deutz za motory reparované. "Po odskúšaní a zaškolení obsluhujúcich lodníkov sa prievozná loď BD Vojka dnes ráno o 05.00 h vydala po svojej generálke na prvú plavbu z Vojky do Kyselice. Motory i pohonné riadiace systémy pracujú zatiaľ spoľahlivo a vodohospodári dúfajú, že problémy s častými výpadkami plavby sa už opakovať nebudú," zdôraznil.
     

Celkové náklady na výmenu elektronických riadiacich pohonných jednotiek i lodných motorov dosiahli vyše 190.000 eur. Kompa z Vojky do Kyselice bude premávať v tradičných polhodinových intervaloch od 05.00 h do 21.40 h, pričom jej prievozná kapacita je 12 osobných automobilov a 140 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona