Kompa na Dunaji, ktorú odstavil zásah blesku, už opäť premáva

NETKY.SK • 25 August 2015, 16:32 • 2 min
Kompa na Dunaji, ktorú odstavil zásah blesku, už opäť premáva

BRATISLAVA/VOJKA NAD DUNAJOM – Moderná kompa premávajúca medzi obcami Kyselica a Vojka nad Dunajom, ktorú v noci zo 16. na 17. augusta zasiahol blesk a odstavil jej prevádzku na niekoľko dní, je od pondelka (24.8.) opäť v plnej prevádzke.

slovakia

left justify in out

Podobný úkaz sa na prívodnom dunajskom kanáli nestal vyše 20 rokov. Blesk spôsobil technické problémy, ktorých následkom bola odstávka prevádzky.

Novú dunajskú kompu slávnostne uviedli do prevádzky 1. júla a len za prvý mesiac prepravila o 3500 áut viac ako jej predchodkyňa. Po 23 rokoch sa tak obyvatelia tešili z modernejšej a rýchlejšej lodnej dopravy medzi obcami. "Stará kompa sa často kazila a za nepriaznivého počasia nebola schopná plavby, ale počas celej svojej prevádzky ju netrafil blesk. Verím, že takýto úkaz sa nezopakuje minimálne ďalších 20 rokov," povedal generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š.p., Ladislav Lazar.

 

Na novú kompu čakali obyvatelia a starostovia obcí roky. Keďže ju nepoháňa vrtuľa, ale moderné trysky, je schopná premávať aj za zhoršeného počasia, silného vetra či vysokých vĺn. Nová dunajská kompa je zároveň väčšia, dokáže prepraviť viac áut a jej prevádzková doba sa rozšírila o 2,5 hodiny. "Sme radi, že miestni obyvatelia si novú kompu obľúbili a využívajú ju čoraz častejšie. Najvyťaženejšie sú ranné časy medzi 07.00 a 08.00 h, v čase obeda a podvečer medzi 18.00 a 20.30 h," dodal Lazar.

 

Dunajská kompa premáva pre cestujúcich zadarmo a jej chod financuje Vodohospodárska výstavba, š.p. Využívajú ju nielen miestni obyvatelia, ale aj turisti, cyklisti a návštevníci regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona