Komorowski varuje Nemecko pred imperiálnymi zámermi Putina

NETKY.SK • 31 August 2014, 09:00 • 2 min
Komorowski varuje Nemecko pred imperiálnymi zámermi Putina

BERLÍN - Ruský prezident Vladimir Putin podľa jeho poľského náprotivka Bronislawa Komorowského neskrýva záujem "obnoviť ruské impérium", zatiaľ čo Európa stojí pred otázkou, či bude "kozáckou alebo demokratickou".

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu stanicu Deutschlandradio, ktorý odvysielali v sobotu, obvinil Rusko z "invázie na Ukrajinu" ako výsledku Putinovej politiky a varoval pred opakovaním chyby z druhej svetovej vojny v podobe "ustupovania Hitlerovi".

 

"Dúfam, že si dosť Nemcov spomenie, čo znamenalo sovietske impérium v Európe," vyjadril sa Komorowski v programe Tacheles, kde taktiež spomenul impérium cárskeho Ruska siahajúce "k Odre a k Labe", či dokonca plány "rozšíriť ho k Pyrenejam". "Tu nejde len o politické záujmy, ale o to, čo sa stane s Európou, či bude kozáckou alebo demokratickou," povedal v narážke na niekdajších bojovníkov, ktorých Putin údajne obdivuje. "Najprv to bol Krym, teraz ide o ďalšie oblasti Ukrajiny a všetci sa pýtajú, kde sa to skončí," upozornil Komorowski, ktorý taktiež zopakoval výzvu na posilnenie obrany východných členských štátov NATO.

 

Komorowski, ktorý ako prezident plní prevažne ceremoniálnu funkciu, je spojencom premiéra Donalda Tuska považovaného za jedného z kandidátov na post stáleho predsedu Európskej rady.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies