Komorowski: Rozhodnutie Moskvy nevpustiť Borusewicza je nepochopiteľné

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 08:22 • 2 min
Komorowski: Rozhodnutie Moskvy nevpustiť Borusewicza je nepochopiteľné

VARŠAVA - Za nepochopiteľné označil dnes poľský prezident Bronislaw Komorowski rozhodnutie ruskej strany neumožniť predsedovi Senátu vo Varšave Bogdanovi Borusewiczovi účasť na poslednej rozlúčke so zavraždeným ruským opozičným politikom Borisom Nemcovom.

slovakia

left justify in out

V reakcii na zákaz vstupu pre poľského činiteľa pripomenul Borusewiczove aktivity z minulosti a označil ho za ikonu poľskej demokracie a boja za slobodu, za osobu, ktorá bola najpovolanejšou reprezentovať Poľsko na Nemcovovom pohrebe.

 

Podľa slov hlavy poľského štátu sa poradca prezidenta Jan Litynski naďalej pripravuje na cestu na pohreb. Ak by vstupné víza odoprela ruská strana aj jemu, signalizovalo by to, že si Moskva neželá účasť demokratického zahraničia na tomto smutnom obrade, dodal podľa poľských médií prezident Komorowski.

 

Nepochopenie, hnev a volanie po odvetných tvrdých opatreniach zazneli dnes v reakciách viacerých poľských predstaviteľoch.

 

Kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v blížiacich sa prezidentských voľbách Andrzej Duda hovoril o vážnej situácii, v ktorej by Varšava mala žiadať z Moskvy zdôvodnenie predmetného postupu a artikulovať svoju nespokojnosť aj na fórach Európskej únie.

 

Samotný Bogdan Borusewicz, ktorého rozhodnutie, ako uviedol krátko po jeho zverejnení na tlačovej konferencii vo Varšave, prekvapilo, sa vo večernej relácii Fakty po faktoch spravodajskej televízie TVN24 vyjadril, že ruské úrady sa obávali jeho prítomnosti v Moskve, ktorá by bola v rozpore s ich tvrdením o antiruských Poliakoch. Rozhodnutie znemožniť mu vzdať hold Nemcovovi podľa jeho názoru naznačuje, že Rusko smeruje k diktatúre.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies