Komorowski: Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol peklom nenávisti a násilia

NETKY.SK • 27 Január 2015, 18:55 • 2 min
Komorowski: Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol peklom nenávisti a násilia

OSVIENČIM - Približne 300 ľudí, ktorí prežili deportáciu do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, si dnes spolu s predstaviteľmi takmer 50 krajín sveta pripomenulo na mieste niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora pri juhopoľskom meste Osvienčim 70. výročie jeho oslobodenia Červenou armádou.

slovakia

left justify in out

Ide pravdepodobne o posledné okrúhle výročie, na ktorom sa preživší budú môcť zúčastniť vo veľkom počte, a to vzhľadom na ich vek, píše agentúra Reuters. Pred desiatimi rokmi ich na spomienkové podujatie prišlo ešte okolo 1500.
     

Poľský prezident Bronislaw Komorowski pred účastníkmi vyhlásil, že koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol "peklom nenávisti a násilia", v ktorom sa svojho času zrútila civilizácia a kde bol systematicky realizovaný plán pripravenia ľudí o ich dôstojnosť.
     

"Stojíme na mieste, kde zavraždili viac než milión ľudí - veľká väčšina z nich boli Židia z takmer celej Európy, ako aj Poliaci, Rómovia, sovietski vojnoví zajatci a mnohí, mnohí ďalší," povedal Komorowski, ktorého citovala agentúra PAP.
     

"Nemeckí nacisti premenili moju poľskú vlasť na večný židovský cintorín," dodal Komorowski, ktorý na podujatí vystúpil ako jediný z politikov.
     

K účastníkom sa prihovorili tiež traja z bývalých väzňov z koncentračného tábora v mene ostatných, ktorí prežili. Jeden z nich, Roman Kent, vyzval svetových lídrov, aby pamätali na ohavnosti a bojovali za toleranciu. "Nechceme, aby naša minulosť bola budúcnosťou našich detí," citovala ho agentúra AP.
     

Na hlavnom spomienkovom podujatí pri vstupe do bývalého vyhladzovacieho tábora Auschwitz II-Birkenau sa zúčastnili tiež prezidenti Nemecka a Francúzska, Joachim Gauck a Francois Hollande, ako aj prezident SR Andrej Kiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies