Komorowski: Freedom was made in Poland

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 19:09 • 2 min
Komorowski: Freedom was made in Poland

VARŠAVA - O rozhodujúcej úlohe prvých čiastočne slobodných volieb spred 25 rokov pre ďalší vývoj v Poľsku a celom regióne hovoril dnes popoludní na spoločnom zasadaní poľského Sejmu a Senátu vo Varšave prezident Bronislaw Komorowski.

slovakia

left justify in out

Najvyšší ústavný činiteľ Poľskej republiky zdôraznil, že bremeno zmien niesli všetci občania, ale z úspechov s nimi spojených sa doteraz všetci netešili, čo by sa v nasledujúcom období malo zmeniť. Kriticky hovoril o extrémizme a xenofóbii, ale aj o malom záujme o veci verejné, o nízkej volebnej účasti.
     

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.
     

"Bol to rozhodujúci moment pre poľskú cestu k slobode," formulovala hlava štátu na margo volieb, ktoré si dnes pripomenuli v poľskej metropole aj špičkoví štátnici zo zahraničia, vrátane prezidenta USA Baracka Obamu, najvyšších predstaviteľov Nemecka a Francúzska, Joachima Gaucka a Francoisa Hollanda, či prezidentov ostávajúcich krajín V4, ČR, Maďarska, ako aj SR - Miloša Zemana, Jánosa Ádera a Ivana Gašparoviča.
     

Bronislaw Komorowski nezabudol vo svojom vystúpení pripomenúť aj podiel poľského pápeža Jána Pavla II. na spoločenských zmenách v krajine.
     

Na margo vplyvu vývoja v Poľsku na celý región Komorowski použil anglické slovné spojenie: Freedom was made in Poland.
     

Prezident potvrdil, že bude iniciovať zvýšenie nákladov na obranu, a to do výšky dvoch percent HDP, súčasne však hovoril aj o niektorých svojich predstavách v sociálnej oblasti. O prípadnom prijatí eura v Poľsku sa podľa jeho názoru musí rozhodnúť po voľbách v roku 2015



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies