Komorowski: Bojkotovanie Ukrajiny ju posunie bližšie k Rusku

NETKY.SK • 3 Máj 2012, 06:56 • 2 min
Komorowski: Bojkotovanie Ukrajiny ju posunie bližšie k Rusku

Komorowski Bojkotovanie Ukrajiny ju posunie bližšie k Rusku - Politika Poľský prezident Bronislaw Komorowski varoval, že Západ by nemal bojkotovať Ukrajinu počas júnových Majstrovstiev Európy vo futbale (Euro 2012), pretože by to obmedzilo jej európske am

slovakia

left justify in out

img

Poľský prezident Bronislaw Komorowski varoval, že Západ by nemal bojkotovať Ukrajinu počas júnových Majstrovstiev Európy vo futbale (Euro 2012), pretože by to obmedzilo jej európske ambície a prinútilo ju vrátiť sa do náručia Ruska.
      Niekoľko krajín Európskej únie na čele s Nemeckom odvolalo plánované návštevy svojich vedúcich predstaviteľov na Ukrajine počas turnaja, ktorého spoluusporiadateľmi sú spoločne Ukrajina a Poľsko, na protest proti správaniu sa Kyjeva voči uväznenej expremiérke Julie Tymošenkovej.
      Hlavnú politickú súperku ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v októbri odsúdili a odpykáva si vo väzení trest, ktorý bol podľa jej stúpencov politicky motivovaný.
      Futbalový šampionát "nie je majetkom tohto alebo tamtoho politika. Je to šanca pre štát, pre Ukrajinu, aby sa prezentovala z tej najlepšej stránky," povedal Komorowski v stredu v rozhovore pre poľskú štátnu televíziu TVP1.
      "My, v Poľsku, tomu veľmi dobre rozumieme. Ukrajina sa nachádza medzi vybratím si integrácie do západného sveta... alebo šancou zúčastniť sa na colnej únii navrhovanej Ruskom."
      "Z tohto uhla pohľadu, Poľsko má oprávnené obavy, že to môže skončiť ukrajinským výberom inej politickej cesty ako je proces európskej integrácie." 
      Európska únia kritizovala odsúdenie Tymošenkovej ako príklad selektívnej spravodlivosti a varovala Ukrajinu, že jej členské krajiny nebudú ratifikovať asociačnú dohodu s Ukrajinou ani dohodu o voľnom obchode, kým bude Tymošenková vo väzení. 
      Ukrajina reagovala na možnosť bojkotovania slávnostného otvorenia futbalového šampionátu dňa 8. júna európskymi politikmi obvinením európskych mocností, že sa uchyľujú k taktike studenej vojny.
      Poľsko jednoznačne podporuje snahy Ukrajiny o jej zblíženie sa s EÚ.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona