Komora zubárov: Amalgám by sme prirodzene prestali používať aj bez európskeho nariadenia

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 17:09 • 2 min
Komora zubárov: Amalgám by sme prirodzene prestali používať aj bez európskeho nariadenia

BRATISLAVA - Postupné obmedzovanie amalgámových plomb je dobrým krokom. Poukazuje na to Slovenská komora zubných lekárov (SKZL). Znižovať použitie amalgámu s obsahom ortuti káže zubárom nariadenie, ktoré nedávno schválili v europarlamente.

slovakia

left justify in out

Takéto plomby by mali prestať používať do roku 2030. Zubný amalgám má byť jedným z hlavných zdrojov znečistenia životného prostredia ortuťou. Nariadenie ešte musia definitívne schváliť členské štáty.

 

"Aj bez zavádzania európskej legislatívy by v zubnom lekárstve došlo k prirodzenému znižovaniu použitia amalgámu," povedal pre TASR prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. Takýto trend už v súčasnosti pozoruje. Amalgám je podľa neho prirodzene na ústupe. Jeho postupné znižovanie predstavuje kompromis, poukázal Moravčík. "Vyvažuje poskytovanie účinnej starostlivosti pacientom so želaním znížiť používanie a emisie z ortuti," uviedol.

 

Nie je mu známa "relevantná odborná štúdia", ktorá by potvrdzovala škodlivosť amalgámovej výplne pre pacienta. "Netreba ich preventívne vymeniť," zdôraznil Moravčík. Nespresnil, čo bude postupné obmedzovanie amalgámu znamenať pre pacienta z peňažného hľadiska. "Voľba použitia výplne sa prísne riadi individuálnymi potrebami pacienta," informoval.

 

Nariadenie EÚ o ortuti schválili v europarlamente 14. marca 2017. Týmto krokom sa má zosúladiť európsky legislatívny rámec s Minamatským dohovorom. Ide o globálnu zmluvu, ktorá má za cieľ chrániť životné prostredie pred nepriaznivými účinkami ortuti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies